Belföld

FigyelőBarométer – január 3.

Utolérjük Európát. (+2) Tart a tőzsdei bessz. (-2) Gazdag karácsony. (+1) Emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a magyar gazdaság 15 éven belül utolérje az Európai Unió átlagát – közölte tegnap Matolcsy György gazdasági miniszter az új esztendő első kormányülésén. Azt pedig már fél lábon is kibírjuk. Való igaz, amennyiben a gazdaság folytatni tudja tavalyi teljesítményét és a GDP növekedésbeli különbség tartósan 2-3 százalékpont lesz a javunkra az EU-val szemben, minden esélyünk megvan erre. A kedvezően alakuló olajárak és az erősödő euró pedig jó előjel az idei növekedéshez. (Ma már több, mint 95 centet adtak a közös európai valuta egységéért, ez hathavi rekordnak számít.) Azt azonban Matolcsy is hozzátette, hogy a dinamikus GDP bővüléshez erőteljes állami segítség is kell, ami főleg az infrastruktúra fejlesztésében tudja megtalálni a helyét: ez ugyanis az a terület, ahol a feladatokat a magánszféra egyedül nem képes hatékonyan ellátni. Ezért kétségkívül örülnünk kell annak is, hogy elkészült az autópálya-fejlesztési program. Ráadásul nem a korábban tervezett 120, hanem több mint a duplája, 253 milliárd forint van arra, hogy az ország kevésbé fejlett régióit is bekapcsolják a gazdasági vérkeringésbe. Ez pedig az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy a fennálló területi különbségeket (kelet-nyugat) mérsékelni lehessen. Most már csak arra kell várni, hogy a minisztérium kiírja a tervhez kapcsolódó pályázatokat. Reméljük, hamarosan ez is megtörténik.

“Ezek még nem vették észre, hogy már 2001 van!” – mondta egy amerikai részvényelemző, utalva a tőzsdék tegnapi, az előző esztendő trendjét hűen követő zuhanására utalva. Hát igen, sokan vártunk arra, hogy az új év valamilyen fordulatot hoz a börzék lagymatag teljesítményében, úgy tűnik azonban, hogy erre egy darabig még várnunk kell. A régi problémák ugyanis megmaradtak: a technológiai cégek sorra teszik közzé gyengébb profitjukról szóló figyelmeztetéseiket, s ez az egész piacot magával rántja. Az amerikai gazdaság lassulása pedig immár egyértelmű – ez pedig nagyon hamar elbizonytalanította a befektetőket. Talán a magára találó euró és ezzel az európai gazdaság ismét vonzóvá válik majd a tőke szempontjából, és legalább az európai tőzsdék produkálnak majd idén egy kis szerény profitot azoknak, akik még nem veszítették el teljesen bizalmukat a részvények világa iránt.

Örülnek a bankárok, rekordnagyságú hitelezéssel zárt a tavalyi év – egyre többen vásárolunk ugyanis karácsonyi ajándékokat áruvásárlási hitelből. A bankok éves kihelyezéseinek 20-30 százaléka decemberre esik, amit a fogyasztók is észrevehettek, ha a nagyobb áruházak hitelosztályán megpróbáltak beállni a kígyózó sorokba. A fokozott lakossági hitelfelvétel – az eladósodás – azonban jó jel: a gazdasági növekedésbe vetett bizalmat mutatja. Egyre kevésbé félünk a visszaeséstől, attól, hogy jövőre csökken a fizetésünk vagy elveszítjük állásunkat, így a biztonsági pénztartás is egyre kisebb szerepet tölt be a családi büdzsé elkészítésében. Helyette akár a későbbi jövedelmünk terhére is hajlandók vagyunk vásárolni. Az már külön örvendetes, hogy az előzetes adatok szerint minden korábbinál több vásárlás történt az interneten karácsony alkalmával. A Forester Research felmérése szerint a Föld 2,6 milliárd dolláros karácsonyi forgalmának 30 százaléka már a világháló segítségével bonyolódott le. S bár ennek nagy részét a tengerentúl regisztrálták, reméljük, Magyarországon sem csak az igazán lusta emberek szerezték be így, az utolsó pillanatban szeretteiknek az ajándékokat…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik