Belföld

Tőzsdehét:egy utolsó fellángolás…

Az év vége előtt még egy nagy fellángolásnak lehettek tanúi a befektetők a BÉT-en. Ünnep eleőtt átmenetileg ismét nyolcezer pont fölé került a BUX, végül azonban ettől elmaradva, de két százalékos javulással zárta az előző hetet.

Tőzsdehét:egy utolsó fellángolás… 1Hektikus mozgást mutattak a világ főbb tőzsdeindexei, egyedül japánban mutatkoztak nagyobb kétségbeesés jelei (Nikkei -9 %), a napi mozgások úgy-ahogy érvényesültek a magyar piacon is, de most országspecifikus magyarázata volt a BUX mozgásának.

Pénz- és állampapírpiacErőteljes érdeklődés kísérte a héten megrendezett diszkont kincstárjegy aukciókat, a három hónapos diszkont átlaghozama 11,79 a hat hónaposé 11,7 míg a négyszeres túljegyzéssel kísért egy évesé 11,47 százalékra csökkent, ami három, tíz, illetve huszonegy bázispontos csökkenést jelent az előző kibocsátásokhoz képest, és az ÁKK aukciókon kialakult átlaghozamok az előző napi másodpiaci hozamokat is lényegesen alulmúlták.

Egyöntetű csökkenést mutattak a referenciahozamok, a rövidebb papírok hozama is nagymértékben csökkent, a hosszú oldalon pedig kiugróan nagy csökkenést produkáltak a hozamok, a tíz éves államkötvény hozama 8,33 százalékra esett.

A DWIX 11,70 százalékos értéke nem változott az előző csütörtökhöz képest.

A forint a sáv erősebb felén a centrumtól 2,08 százalékra zárta a hetet, a keresztárfolyam az Euró szárnyalásának köszönhetően a dollárhoz képest 2,6 százalékot javult. Az overnight kamat 11,98 százalék körül mozgott.

Nemzetközi szinten szárnyalt az Euró, zuhant az olajár, Amerikában a várakozásokkal összhangban a FED nem nyúlt irányadó kamatszintjéhez, és pozitívan értékelték az amerikai GDP alakulás előzetesen közöltnél is alacsonyabb számait is.

A hazai fundamentális mutatókat akár hanyagolhatnánk is, de az átlagolt várakozások szerint öt százalékkal bővülő harmadik negyedéves nemzeti össztermék mindössze 4,5 százalékos éves szintű növekedési adata felett mégsem lehet elsiklani. Pozitív üzenet viszont, hogy a legnagyobb hitelminősítő intézetek közül a Standard & Poor’s utolsóként csatlakozott társaihoz és a legfelsőbb befektetési kategória alsó részébe sorolta a magyar deviza-alapú államadósságot.

Hétfőn futott ki a decemberi indexhatáridő, nap elején még érezhetően küzdöttek egymással a prompt piacon a határidős pozícióban lévő befektetők, nap végére azonban egyértelművé vált a trend, jelentősen emelkedtek az árak. Idén még nem látott forgalmat produkáltak a magyar börze részvényei a hét első felében, először lépve át a harmincmilliárd forintos küszöböt hosszú idő óta. Az egész éves viszonylagos pangás után természetesen most sem a megélénkülő vételi kedv okozta a kiugró volument, hanem a részvényekkel kapcsolatos adózási szabályok módosulása. A forrásadó réme átkötésekre ösztönözte mind a nagy-, mind a kisbefektetőket, az árfolyamnyereségből fakadó adó minimalizálása végett. Szerdáig még forrásadómentesnek számítottak a (nyereséges) tőkeszámlás részvénytranzakciók, az ezután realizált profitot már jelentősen megcsapolja állam bácsi.

Megbontva a forgalmi adatokat már látszott az említett mögöttes történet, a hétfőtől szerdáig tartó átkötési láz mindhárom napon ötven százalék körüli önkötésarányt mutatott. A helyzet komikumára másnap derült fény, az összforgalom az előző nap negyedére esett vissza (és pénteken tovább csökkent), az index így ismét ki lett téve az illikvid piacon játszadozó befektetőknek, két nap alatt bemutatva a tőzsde egész éves teljesítményét.

A Matáv vezette konzorcium nyerte a macedón telefontársaság iránti versenyt, amit a piac nem nagyon reagált le. A Nabi árfolyamára azonban hatottak a hírek, a társaság büszkesége, a compobus körüli huzavona tíz százalékkal csökkentette a részvény értékét. Éve szinten tizenkét százalékos gázáremelés jutott a MOL-nak, amire a Slovnaft meglepő elfoglalása sem jelent igazán gyógyírt.

A héten újabb részvénytől fogunk elbúcsúzni, a Human tőzsdei pályafutásának kivezetés vet véget, péntekig (dec. 29) még lehet a papírral kereskedni. Az újév első kereskedési napja kedden lesz, addig már csak két, várhatóan unalmas tőzsdenapot kell kibírnunk.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7690,7 1,90 % -14,43 %
Varsó WIG 17831,8 1,34 % -2,69 %
Prága PX50 461,4 -0,77 % -5,04 %
Frankfurt DAX 6251,4 -5,73 % -2,21 %
Párizs CAC 5783,7 -0,96 % -1,99 %
London FTSE 6097,5 -1,27 % -10,89 %
Nikkei 225 13247,1 -8,97 % -23,14 %
Hang Seng 14738,2 -1,58 % -11,71 %
Dow Jones IA 10635,6 1,92 % -9,24 %
Nasdaq 2517 -5,14 % -34,80 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik