Belföld

FigyelőBarométer – december 27.

Szerzői jogdíj fénymásolásért (0). Paul O'Neill lesz az amerikai pénzügyminiszter (+1). Petárdák tavasztól (+1). Két ponttal emelkedett a FigyelőBarométer.

Reprográfiai díj címszó alatt és a szerzők jogainak védelmében ötezertől nyolcvanezer forintig terjedő szerzői jogdíj sújtja a fénymásolók gyártóit, illetve az importőröket és az üzemeltetőket. A kiszabható díjak közötti viszonylag nagy különbséget a fénymásolók kapacitása indokolja – más lesz a díj a fénymásoló szalonokban, és más a kisvárosi könyvtárakban. A szabályok kialakításakor figylembe vették az oktatási-kulturális szempontokat, a sokszorosítás helyét és gyakoriságát – mindezek ellenére a Magyar Reprográfiai Szövetség hangsúlyozta, hogy az általuk kidolgozott tarifatáblázat még nem végleges, kisebb teljesítményű gépek esetén még havi ötezer forintnál alacsonyabb díjak is elképzelhetőek. Ettől válik gesztussá a reprográfiai díj, hiszen arra nemigen elég, hogy a fénymásológépek elterjedése és a jogdíj nélküli sokszorosítás miatt a szerzőket ért kárt enyhítse.

Az új amerikai pénzügyminiszter személye nem véletlen választás – garancia a Fed-del és Alan Greenspannel való együttműködésre. Kettősük munkájának és együttműködésének tétje, hogy folytatódik e- az amerikai gazdaság közel tíz éve tartó expanziója, vagy a recesszió időszaka következik. Egyre több jel mutat a gazdaság erőteljes fékeződésére – hogy csak a részvényárfolyamok folyamatos esésére utaljunk. Az új miniszter első feladata tehát a tőkepiac iránti bizalom helyreállítása – amely elemzők szerint csak az erős dollár iránti elkötelezettséggel érhető el. Persze nem kis veszély rejlik az erős dollárban sem – nem véletlen az amerikai nagyvállalatok sorozatos profit warningja, amelyek okaként elsősorban az erős dollárt jelölik meg. Ha a részvényárfolyamok tovább esnek, megindulhat a tőkekivonás, amely nem tesz jót a dollárnak és a befektetők bizalmának sem. Bár a tegnapi kereskedés során csak kismértékben változtak az árak – a Nasdaq csökkent, az S&P kissé emelkedett – a Wall Streeten már ma is azt találgatják, hogy mikor kerül sor az első kamatcsökkentésre.

A ma érvényes szabályozás 22 éve tiltja a petárdák és egyéb pirotechnikai eszközök – akár a tortagyertya használatát is. A rendelettervezet a tréfás termékek forgalmazását és felhasználását korlátozás nélkül lehetővé tenné, amelyre azért is szükség van, mert a csillagokat fújó tortagyertyák árusítása és vásárlása ma szabálysértésnek minősül – elvben büntetni kellene minden ilyen gyertyával felköszöntött születésnapost éppúgy, mint azt, aki eladta a gyertyát. A tilalom feloldásával megszűnne a pult alóli árusítás, kevesebb lenne a nem megfelelő használatból eredő baleset, és – nem utolsó szempont – csökkennének az árak is. Bár az idei év búcsúztatását még nem befolyásolja, már most örülhetünk annak, hogy bizonyos időszakban – minden év december 27-től január 2-ig – engedély nélkül lehet majd vásárolni a kistűzijátéknak minősülő eszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik