Belföld

FigyelőBarométer – december 22.

Nem lesz változás a gazdaságpolitikában. (0) Nincs pénz a fővárosra. (-1) Vagyonnyilatkozatok. Ki lesz az első? (0) Csak enyhén süllyed a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Nem tervez alapvető gazdaságpolitikai változást – nyilatkozta Varga Mihály, az új pénzügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában. Inkább azt tervezi, hogy az emberek nyelvére fordítja le a gazdasági kérdéseket. Egyszerűsítik az adózást, és átláthatóbbá teszik az állam működését. Ellene szóló érvként hozzák fel, említette, hogy politikusként kerül a tárca élére. De Kossuth Lajos is politikus volt, mégis ő lett Magyarország első pénzügyminisztere – szólt a szerény válasz. Az új évezred első pénzügyminisztere azt is elmondta, hogy tájékoztatni kell az adófizetőket. “Azt szeretném tehát, ha miniszterként tudnék hatni arra, hogy a gazdasági kérdéseket jóval egyszerűbben, érthetőbben fogalmazzuk meg.” Azaz: beindul a már jól ismert marketinggépezet. Az adózás területével kapcsolatosan már biztatóbban nyilatkozott a leendő pénzügyminiszter. Igaz, hogy a következő két évben adóemelés vagy adócsökkentés nem várható, de azért lehet változtatni az adóbevallás, a nyilvántartás rendszerén. Furcsának találja, hogy még mindig alapvetően papíralapú adóbevallások készülnek, holott a számítógépek korában élünk. Úgy gondolja, lehetővé kell tenni, hogy az adóbevallások számítógépen is készülhessenek, és elektronikus úton el lehessen juttatni őket az APEH-hez. Ennek mi is örülnénk.

Már megint nincs pénz. Panaszkodnak a fővárosiak. Demszky Gábor szerint Orbán Viktor nemcsak nem épít országot, de azt is akadályozza, hogy más építsen. Mint ismert, jövőre 20 milliárd forinttal kevesebb jut Budapestnek. A fejlődés lassul, de azért idén nagy dolgokat vittek véghez: befejeződőtt a Nagykörút teljes felújítása, meghosszabbították az egyes villamos vonalát a Lágymányosi hídig. Azért jövőre is lesz munkájuk a városszépítőknek. Például kiszélesítik a budai rakpartot. De a négyes metróra még várni kell egy kicsit.

Jellemző. Elsőnek lenni, csak ez a fontos! Most is. Ki az, akit elsőként világítanak át a vagyonvizsgálók? Természetesen az Elsőt! Orbán Viktort. Majd a kormánytagok kerülnek sorra. Utánuk az előző kabinet tagjai, végül a képviselők. Milyen egyszerű lenne, de nem az. Torgyán József és Cseh Mária már korábban jelezte, hogy ők akarják a leghamarabb bemutatni vagyonnyilatkozatukat. No, most akkor ki lesz az első, aki bemutat, no és ki lesz az első a vagyonlistán? De itt már senki sem szeretne az élen végezni…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik