Belföld

EIU – recesszió Amerikában?

Már a tekintélyes brit gazdaságkutató intézet is megkongatja a vészharangot, és ad egy enyhe esélyt annak hogy jövőre recesszióba fordul az amerikai gazdaság. Féljünk?

Amerika messze van, de a világ legnagyobb gazdaságának rezdülése a Föld minden szegletében érezhető. Az Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb elemzése is erről tanuskodik, amikor azt állítják, hogy egy ütemre az amerikai gazdaság lassulásával, mérséklődik a világgazdaság növekedési üteme is. Megjegyzik, hogy a lefékeződés már régóta időszerű volt, de a fejlődés még így is egészséges marad.

Amerikai recesszió?Az EIU szerint 20 százalékos esély adható annak, hogy jövőre az amerikai gazdaság nem csupán fékez, hanem egyenesen recesszióba fordul, és ez nagy csapás lenne a világgazdaságra. A brit elemzők főleg a nagy amerikai folyómérleghiányban és a hatalmas magánhitelezés-ben látják a kockázatot.

Az adatok

Az EIU szakértőinek jóslata szerint a világgazdaság jövőre átlagosan 3,4 százalékkal bővül az idénre várt 4,2 százalék – 1984 óta a leggyorsabb ütem -, és a tavalyi 2,9 százalék után. A jövő évi lassulás kizárólagos tényezője az amerikai és a nyugat-európai fékezés lesz. Az EIU szerint az Egyesült Államok gazdasága jövőre 3,2 százalékkal növekszik az idei 5,2 százalék után, a nyugat-európai pedig 3,0 százalékra lassul az idei 3,4 százalékról.

A bajnokok

Az eurózónában Írország lesz várhatóan a bajnok jövőre, 7,3 százalékos növekedéssel. Franciaországnak 3,0 százalékos, Németországnak és Olaszországnak 2,8-2,8 százalékos, Nagy-Britanniának 2,5 százalékos növekedést valószínűsített az EIU. A leggyorsabban növekvő régió jövőre a Közel-Kelet és Észak-Afrika lesz, 4,4 százalékos növekedéssel az idei 3,6 százalék és a tavalyi 2,0 százalék után, az EIU szerint.

A vesztes Japán? A japán gazdasági növekedés csak igen szerényen fog gyorsulni jövőre, 1,9 százalékra – jósolták az EIU elemzői -, és ez az egész Távol-Keletet lehúzza majd.

Az elemzők szerint az olajtermelő országok az idei nyereségek után nagyobb költekezésbe kezdenek. Ugyancsak gyorsulás várható Latin-Amerikában, 3,9 százalékra az idei 3,7 százalék után. Várhatóan kitűnően teljesít majd Brazília, de Mexikó gazdasága lassulni fog északi szomszédjának gondjai miatt.

És Kelet Európa?

A brit kutatók úgy vélik: a kelet-európai felzárkózó gazdaságok teljesítménye átlagosan 3,9 százalékkal erősödik jövőre az idénre

várt 4,9 százalék után. Lassulás valószínű Magyarországon, Lengyelországban, Oroszországban és Ukrajnában. E térségben

a lassulást főleg a nyugat-európai exportpiacok okozhatják kevésbé növekvő keresletükkel, továbbá a szerkezetváltás és a makrogazdasági

szigorpolitika rövid távú hatásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik