Belföld

Egy kockázatitőke-befektetés fázisai

Egy kockázatitőke-befektetés bonyolult folyamat. Az alábbiakban megtalálhatja a főbb lépéseket!

Ha nem tudja pontosan, mivel is foglalkoznak a kockázatitőke-társaságok, klikkeljen ide! >>

Keresés

A befektetők potenciális célpontok után kutatnak, hetente akár tucatnyi ígéretes vállalkozás vezetőjét is meghallgatják.

Előszelekció

Egy-egy alap, méretétől függően, évente csupán 10-20 befektetési lehetőséget vizsgál meg tüzetesebben, pénzt ezek közül is csak néhánynak ad végül.

Kiválasztás

A szigorú rostán átesett vállalkozókkal részletes tárgyalásba kezdenek, amelyen mindenekelőtt a kiszemelt cég vezetését térképezik fel.

Átvilágítás

Amennyiben a menedzsment jó benyomást tesz az alapkezelőkre, akkor céglátogatásokon győződnek meg arról, hogy az imponáló üzleti tervben leírtakat meg tudja-e valósítani a cég vezetői, a tőke “nyugodt szívvel” rájuk bízható-e. Megvizsgálják, őszinte volt-e a vezetés az üzleti terv készítésekor; valóban képes-e piacot, vagy piacvezető pozíciót szerezni, azaz pár éven belül kiemelkedő profitot termelni; a cégen belüli folyamatokat jól kézben tartja-e, a szükséges technológiákat jól választotta-e ki.

Felértékelés

Ha a menedzsment “minőségét” firtató valamennyi kérdésre határozott igen a válasz, akkor megpróbálják meghatározni a cég jövőbeli értékét a kiszállás (exit) feltételezhető időpontjában. Ez praktikusan egy ársávot jelent. A megkapható tőke nagyságát a fentiek figyelembevételével az üzleti terv megvalósíthatóságáról közösen kialakított álláspont jelöli ki.

Befektetés

Megtörténik a tényleges tőkebefektetés; az invesztor, többnyire tulajdonhányad fejében, pénzt pumpál a kiválasztott cégbe.

Működtetés és kontroll

Az “együttélés” során a kockázatitőke-alap teljes átláthatóságot követel a kiválasztott társaságtól. Egészen a kiszállásig nagyon szoros kapcsolatban marad a vállalatvezetéssel, hogy folyamatosan kövesse az elképzelések megvalósulását, az esetleg szükségessé váló stratégiaváltásokhoz segítséget nyújtson.

Kiszállás

A leginkább megfelelőnek tartott időpontban a kockázati tőke kiszáll a vállalkozásból, minél magasabb haszonnal értékesítve tulajdonrészét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik