Belföld

Különlegességek – rekordáron

A közelmúltban Párizsban Maria Callas operacsillag személyes tárgyaira lehetett licitálni, egy londoni árverésen pedig új Dalí-rekord született.

Különlegességek – rekordáron 1Callas-csodák

Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte azt a múlt heti párizsi aukciót, amelyen a több mint húsz éve elhunyt operacsillag, Maria Callas személyes tárgyai kerültek kalapács alá. A mintegy kétezer darabos, a művésznő közönséges konyhai ételmércéjétől egy XVIII. századi olasz mester miniatűr olajfestményéig terjedő skálán mozgó kollekciót két gyűjtő bocsátotta áruba. A párizsi lapok szerint egyikük, Ilario Tamasszia, aki féltve őrzött darabjait 1986 óta szedegette össze, egy múzeumnak szerette volna eladni gyűjteményét, de egyetlen megkeresett intézmény sem tanúsított érdeklődést ajánlata iránt.

A rendezők előzetesen 7 millió frankos bevétellel számoltak, a végső mérleg viszont összesen 9,3 millió frankot jelzett. Callas legkedvesebb tárgyát, egy XVIII. századi olasz mesternek tulajdonított festményt – a Szent családot – egy ismeretlen európai műgyűjtő szerezte meg 990 ezer frankos áron.

Az 53 éves korában, 1977-ben elhunyt sztár személyes ruhatárának számos darabját egy telefonon alkudozó gyűjtő vette meg: 330 ezer frankot adott a 100 ezer frankos kikiáltási áron indult vállkendőért, amelyet Birger Christensen, a dán királynő hivatalos udvari szabásza készített. Ugyanez a gyűjtő vitte el Callas jellegzetes, pikkelyes hatású bakelitkeretű szemüvegét, valamint saját hajából készült pótkontyát is 143 ezer, illetve 88 ezer frankért, az eredetileg megjelölt 60 ezres, illetve 50 ezres ár felett. A titkos vásárló állítólag Athén alpolgármestere volt.

Nagy érdeklődésA párizsi Drouot-Montaigne-ben rendezett eseményre most 6 ezren próbáltak bejutni, de csak 650 szerencsés élhetett a kivételes lehetőséggel. A teremben ennek megfelelően forró volt a hangulat, a művésznő csodálói minden darabért hevesen licitáltak.

Takisz Kirkisz, a párizsi Athenaeum sajtótanácsosa a díva legintimebb ruhadarabjait szerezte meg, köztük három, sűrűn csipkézett kombinét, közölte, hogy meg fogja semmisíteni mindegyiket. Kifejtette: elejét akarja venni annak, hogy meggyalázhassák a szopráncsillag emlékét.

Dalí-rekord

Különlegességek – rekordáron 2A spanyol Salvador Dalí egy festménye 2,86 millió fontért (4,13 millió dollár) kelt el a Sotheby’s árverési ház szürrealista festők műveiből rendezett aukcióján. A “Feleségem aktja, a lépcsővé, három csigolyává, égbolttá és architektúrává alakuló testét szemlélve” című Dalí-képet egy nevének elhallgatását kérő, telefonon licitáló magángyűjtő vette meg. A mester e képet 1945-ben festette New Yorkban.

A korábbi Dalí-rekord 1990-ben született New Yorkban, amikor az Assumpta corpuscularia lapislazulina című képe 4 millió dollárért talált vevőre. A londoni Sotheby’s-árverés teljes bevétele egyébként 9,5 millió font volt. Man Ray Helyreállított Vénusz című képéért 163 ezer fontot adtak, Renée Magritte Fekvő férfiakt című művéért pedig 487 ezer fontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik