Belföld

Külföldiek foglalkoztatása

Tavaly csaknem kétezer idegen állampolgárságú munkás illegális foglalkoztatása miatt összesen 420 millió forintot szedtek be a vétkesektől. Cikkünkből megtudhatja, melyek a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának törvényes feltételei.

Külföldiek foglalkoztatása 1Sem a bírság, sem a kockázat nem riasztja el a munkaadókat, sem a munkavállalókat a járulékok, adók, kötelezettségek nélküli munkától. Ilyen szempontból egyformán kiszolgáltatott a magyar és külföldi munkavállaló. A magyar azért, mert feketén többet kereshet, mint ha minimálbéren bejelentik. A külföldi pedig azért, mert örül, ha egyáltalán álláshoz jut – még ha embertelen körülmények között is.

Külföldiek Magyarországon1999-ben mintegy 23 ezer külföldi dolgozott hazánkban – több mint ötezren az Európai Unióból, illetve a tengerentúlról érkeztek. A nálunk dolgozó külföldiek elenyésző hányada felső-, illetve középvezető, jelentős részük fizikai munkás, sokszor mindenféle szakképesítés nélkül. Az építőiparban például tízezres nagyságrendben foglalkoztatnak román, cseh, ukrán és lengyel munkásokat – úgy, hogy sokszor még a legalapvetőbb munkajogi szabályokat sem tartják be.

Munkavállalási engedély

A legelső lépés a törvényes úton egy engedély beszerzése az illetékes munkaügyi központtól. Kivételek persze ez alól is vannak: külön szabály vonatkozik például a vezető tisztségviselőkre. Tehát nem kell engedély a külföldi székhelyű társaság vezetőjének vagy a külföldi vezető tisztségviselőknek, illetve felügyelőbizottsági tagoknak.

Nem egyszerűsíti le a helyzetet az sem, hogy külön szabály vonatkozik a diákokra vagy posztdoktori képzésben résztvevőkre, és azokra is, akik valamilyen ösztöndíj elnyerésével kerültek Magyarországra. Előfordulhat az is, hogy nemzetközi szerződés szabályozza a kérdést – ezt nem árt ellenőrizni, mielőtt megkezdené az olykor több órával és még több idegeskedéssel járó utánajárást a munkaügyi hivataloknál.

Nem árt tudni, hogy…

…csak akkor adható ki az engedély, ha nem közvetítettek ki megfelelő magyar dolgozót.

…nem adható ki engedély, ha a munkáltató miatt meghiúsult a kiközvetített dolgozó alkalmazása.

…elutasítják a kérelmet, ha 120 napon belül nem kezdődik meg a tényleges munka vagy ha más – például alvállalkozó – alkalmazza a külföldit.

Védelem az itthoniaknak

Nem biztos, hogy minden esetben megkapjuk az engedélyt, hiszen a magyar munkaerőpiac védelme érdekében a munkaügyi hivataloknak lehetőségük van arra, hogy magyar jelölteket közvetítsenek az éppen üres állásra. Ezért a törvény azt is szabályozza, hogy a foglalkoztatás megkezdése előtt mennyi idővel kell az engedély iránti kérelmet a hivatalhoz benyújtani – e szerint csoportosítják magukat az engedélyeket is. Ha azonban nem tudnak számunkra olyan magyar munkaerőt közvetíteni, aki megfelel az általunk elvárt és a jogszabályoknak megfelelő feltételekkel, nincs akadálya a külföldi alkalmazásának.

Külföldiek foglalkoztatása 2Vannak azonban olyan esetek, amikor nem kell magyar munkavállalót keresni – ilyen például az, ha a külföldi mint kulcsszemélyzet tagja végez munkát (a törvény prezíc leírását adja annak, ki tartozik a kulcsszemélyzethez – egyszerűen összefoglalva mondhatjuk, hogy mindenki, aki a vállalat működéséhez nélkülözhetetlen tudás, ismeretek birtokában van.)

Ellenőrzés

A munkaügyi központ jogosult minden, a foglalkoztatással kapcsolatos adat ellenőrzésére – akár hatósági helyszíni szemle keretében is. Ha például a munkavégzés helye nem egyezik meg az engedélyben megadott címmel, az éppúgy szabálysértés, mint ha a dolgozó nem abban a munkakörben dolgozik, amely alapján az engedélyt kérték.

Drága szabálytalanságNem olcsó kijátszani a szabályokat. Aki mégis megpróbálja, annak számolnia kell azzal, hogy a “lebukásig” a dolgozónak adott bér, de legalább az érvényben lévő minimálbér kétszeresét, ismétlődés esetén ötszörösét vagy akár tízszeresét kell büntetésként kifizetnie. Az sem jár jól , aki segédkezik a szabálytalanságban: rá 100 ezer forintos pénzbírságot lehet kiszabni.

Évente 5-6 akció-ellenőrzést, illetve 45-50 ezer munkavállaló folyamatos ellenőrzését végzi az Országos Munkaügyi és Munkabiztonsági Főfelügyelet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden harmadik munkáltatónál találnak valamilyen szabálytalanságot. Elsősorban az engedély nélkül itt tartózkodó, munkát vállaló külföldiek miatt kell büntetést fizetniük a cégeknek, illetve a munkaszerződések hiánya miatt róják ki rájuk a legtöbb bírságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik