Belföld

EREDMÉNYTELEN ÉJSZAKÁZÁS – Alvás bulimia

Vizsgákra készülő diákok, határidős munkát végző emberek hajlamosak arra, hogy átvirrasztott éjszakákon, az utolsó órákban próbáljanak meg behozni minden lemaradást.

A Harvard University pszichiáterei szerint jobban tennék, ha inkább aludnának. Robert A. Stickgold professzor legújabb kutatásai azt mutatják, hogy a virrasztás hosszú távon teljesítménycsökkentő hatású.

“A rendszeresen éjszakázó emberek szerintem alvás bulimiában szenvednek, amelyben a kihagyott éjszakák az átaludt hétvégekkel váltogatják egymást, és ez ugyanannyira romboló hatású, mint az étkezési bulímia” – jelentette ki a professzor. A 24 önkéntes harvardi egyetemistával végzett kísérleteiben egy számítógép képernyőjén felvillanó mintázatokat kellet megjegyezniük az alanyoknak. A diákok felét hagyták, a másik felét nem hagyták éjszaka aludni – ők ébrenlétük alatt is folytathatták a tanulást. Már a kísérlet harmadik napján egyértelműen jobb eredményeket mutattak azok, akiknek egyenletes mennyiségű alvás kísérte munkáját, mint a mértéktelenül ébren maradók. Stickgold szerint az erős teljesítménykényszer a Harvardon arra sarkalja a diákokat, hogy elnyomják saját biológiai szükségleteiket. A rendszeres éjszakázásról csak kemény munkával, a szenvedélybetegek kezeléshez hasonló pszichoterápiával lehet leszoktatni az egyetemistákat. Az egyikük, Valentina Perez a kezelés nyomán sikeresen kigyógyult alvás bulímiájából. Míg korábban napi 3 óránál sosem aludt többet, egyéves kezelés után legalább 7 órát alszik minden nap. “Valóban megtapasztaltam azt, hogy ha többet alszom, jobb munkát végzek. Megoldást csak a megfelelő időbeosztás jelent, az alváson nem szabad spórolni” – állította a lány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik