Belföld

Tőzsdehét: év végi lendület

Egy hét alatt közel ezer ponttal erősödött a BUX, nagyrészt a nemzetközi piacok kitörő optimizmusa miatt. Kérdéses azonban, hogy ez a lendület meddig tarthat...

Tőzsdehét: év végi lendület 1“A válságnak vége!” – nyilatkozták nyugati befektetési szakemberek a török eseményekkel kapcsolatban és ezt mi sem jelzi jobban, mint Kelet-Európa tőzsdeindexeinek múlt heti szárnyalása. A moszkvai és az isztambuli indexek úgy húztak kondenzcsíkot az égre, hogy a mi kedves budapesti piacunk öt nap alatti tizenkét százalékos emelkedése szinte nem is látszik.

Pénz- és állampapírpaicAz előző aukciók átlaghozamához képest nem történt elmozdulás a heti diszkontkincstárjegy-kibocsátásokon, a három hónapos kincstárjegy hozama 11,83; a hat hónaposé 11,82; a tizenkét hónaposé 11,71 százalék lett. Erőteljesebb érdeklődés csak a leghosszabb diszkontpapír iránt volt, az ÁKK a beérkezett mintegy hatvanmilliárdnyi ajánlatból húszmilliárd forintnyit fogadott el.

A referenciahozamok a rövid papírok esetében általában stagnáltak, a hosszabb papírok piacán a három-, illetve az ötéves futamidejű állampapírok esetében volt megfigyelhető lényegesebb hozamcsökkenés.

A DWIX 11,69 százalékra emelkedett, 7 bázisponttal magasabb az előző heti értékénél.

A forint a sáv erősebb felén a centrumtól 1,71 százalékra zárta a hetet (kis mértékben gyengülve az elmúlt napokban), a keresztárfolyam a dollárhoz képest egy százalékot javult. Az overnight kamat 11,73 százalékon mozgott.

Kedden a fogyasztói árindex novemberi adata jelenik meg, az elemzői konszenzus 10,3 százalékos éves drágulást jelez előre.

Globális hossz volt a héten, nemcsak régiónk, hanem Európa fejlettebb része és Amerika is kivette a részét az emelkedésből. A szerdai Greenspan beszéd nyomán száguldásba csaptak át a piacok a Nasdaq 29 éves történetének legnagyobb arányú ugrását mutatta, a technológiai index tíz és fél százalékot ugrott egy nap alatt. A felhőtlen optimizmust a FED elnök (tőle) meglepő enyhe hangvételű beszéde okozta, jövőre már kamatcsökkentést vár tőle a piac (ahogy az angol jegybanktól is). Kedvezően hatott a normális kerékvágásba visszatérni látszó olajár is, az ENSZ és Irak között végre létrejött megállapodásnak köszönhetően folytatódott az áresés, péntek éjjelre már 26,5 dollárra csökkent a hordónkénti brent ár (egy hét alatt tizenkét százalékos áresés).

Ám a világ globalizáltabb részén sem lehet felhőtlen a befektetők öröme, mivel a Y2K óta mindegyik fontos részvényindex negatív teljesítményt mutat. Kárörömre semmi ok, kis hazánk börzéjének idei teljesítménye tizenöt százalékos mínuszt hozott – dollárban pedig majdnem a dupláját.

Az viszont mindenképpen pozitív (ha az előzményeket elfelejtjük), hogy az eladói nyomás szinte egy pillanat alatt szűnt meg a piacon. Kedden idén még nem tapasztalt mértékű – hat százalék feletti – emelkedést produkált a BÉT indexe erősödő forgalom mellett, ami szerdán már meghaladta a húszmilliárd forintot is. Az index egy hét alatt több mint nyolcszáz pontot emelkedett, elsősorban a Matáv megugrásának köszönhetően. A telekompapír húsz százalékot javulva megközelítette az 1200 forintot, szárnyalása mögött ugyanúgy nem állt hír, mint esése mögött, egyszerűen erre a szerepre van kárhoztatva.

Előző heti egynapos zuhanása után magához tért az Antenna (+17 százalék), miközben az ÁPV Rt. a kudarcba fulladt nyilvános jegyzést zártkörű kibocsátássá fogja transzformálni, úgy, hogy a jegyzést fenntartó kisbefektetők is részvényhez jussanak – “forradalmasítva” ezzel a részhányadok értékesítésének hazai módszereit.

Jól teljesített a budapesti Nasdaq szekció – a cégvezető szemében biotech vállalattá váló Humetet azért a metamorfózis ellenére sem sorolnánk ide -, a Synergon a legjobbak között, a Graphisoft a középmezőnyben zárt, az utóbbi végre kikerült az utóbbi két hét erős lejtmenetéből.

Nem díjazta a Wallis megjelenését a Graboplast piaca, a viszonylag nagy forgalmú részvények közül a papír egyedüliként tíz százalékot zuhant. A negatív csúcsot azonban így is a vezetésváltással próbálkozó Prímagáz állította fel, sosem látott mélységbe, 1200 forint alá esve.

Kérdés, mennyi erő van még a piacban. A hét meglehetősen zsúfolt lesz eseményekben. Az amerikai elnökválasztás finise mellett itthon egy inflációs adat, illetve 18-án a decemberi határidős kifutás fogja borzolni a kedélyeket (és utóbbinak lesz meghatározó szerepe).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik