Belföld

FigyelőBarométer – december 8.

Növekvő részvényárak jövőre. (+2) Kibővítik a repülőteret? (+1) Ismét nehéz helyzetben a szövetkezetek. (-1) Két ponttal emelkedik a FigyelőNet Gazdasági Barométere.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Növekvő részvényárak jövőre (+2)

Optimistán tekint a jövő évre a Merrill Lynch legfrissebb tőzsdei előrejelzésében. Mind az amerikai, mind az európai piacokon emelkedést vár. Számításai szerint a részvényárak növekedése a tengerentúlon elérheti a 27 százalékot is. Derülátását egyik fő oka, hogy várakozásaik szerint az Európai Központi Bank, valamint az amerikai jegybank szerepét betöltő FED is mérsékelni fogja a kamatokat, amely alacsony inflációhoz és erős piaci likviditáshoz vezet. Az egyik elemző szerint az olajipari, az élelmiszer-ipari, a banki és a dohányipari részvények árai emelkednek. Sajnos mindemellett a világgazdaság növekedése lassulni fog: az idei 4,2 százalékhoz képest csak 3,2 százalékkal bővül a gazdaság. De ezzel szemben optimisták az euróval kapcsolatban. Véleményük szerint az amerikai gazdaság lassulása és az olajár mérséklődése jótékonyan hat az európai közös valutára.

Kibővítik a repülőteret? (+1)

Hamarosan kinőjük a Ferihegyi repülőtér két évvel ezelőtt kibővített kettes terminálját. Az LRI képviselői tegnap bejelentették, hogy tavaly még “csak” 4,3 millió utast kellett kiszolgálni, de idén ez a szám eléri a 4,8 millió főt. A tendencia nagy valószínűséggel folytatódik. A két terminál együttesen évi 5,5 millió utas kiszolgálását tudja biztosítani, ezért két éven belül bővíteni kell a kapacitást. Az új C terminált minimum akkorára terveznék, mint amekkora most az A és a B terminál együttvéve. De hiába vannak meg a konkrét elképzelések már most, ha a finanszírozási igényekhez szükséges politikai támogatás megszerzése még várat magára. Annyiból azért szerencsésebb helyzet állt elő, hogy végre van egy olyan probléma, amit időben észrevettek, és időben megpróbálják kezelni.

Ismét nehéz helyzetben a szövetkezetek. (-1)

Az állam el szeretné adni a saját tulajdonában lévő 19 agrártársaságot. Az állami gazdaságok privatizációjáról jövő hét kedden döntenek a parlamentben. A tervek szerint ebből a pénzből már ki lehet fizetni a külső üzletrész-tulajdonosokat. Az érdekvédők úgy nyilatkoznak ezzel kapcsolatban, hogy a kormány célja a szövetkezetek kiírtása, ugyanis a 800 szövetkezet vagyona 140 milliárd forint körüli, míg a hitelállományuk eléri a 120-130 milliárd forintot. A külső üzletrésztulajdonosok kifizetésére 35-40 milliárd forint kellene. Ebben az esetben a bankok újravizsgálják a hiteleket – jelentette be a Magyar Bankszövetség. Ez odáig is vezethet, hogy felszámolják a szövetkezeteket, így végül senki nem kap egy fillért sem. Sikerült ismét elérni azt: mindenki rosszul jár. Ez aztán a jó politika!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik