Belföld

Reggeli Helyzet – december 1.

Mélyponton a BUX. (-7) Hétfőtől internetes cég a magyar tőzsdén. (+3) Aktív a kockázati tőke Magyarországon. (+2) A BUX-szal összhangban esik a Figyelő Gazdasági Barométere is.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Mikor már kezdjük elhinni, hogy sokkal inkább tartozunk Európa fejlettebb régióihoz, mint Kelet-Európához, akkor mindig jön egy jól irányzott jobbhorog (keletről), ami kijózanít bennünket: a befektetőknek mi csak egy feltörekvő régió vagyunk.

A ringben most a bika és a medve küzdött egymással. A medve, mely származhat egy moszkvai mutatványostól, de ugyanúgy egy ankarai állatkereskedőtől is, kiütéssel győzött a tegnapi nap. A török börze 8 százalékot zuhant, míg az orosz RTS index 10,9 százalékos eséssel fejezte be a napot. Ehhez képest a több mint 3 százalékos BUX csökkenés pehelysúlyúnak tekinthető, de ahhoz éppen elég volt, hogy idei mélypontján zárjon.

A brókerek nem számítanak sok jóra, mivel egyre többen dobják be a törülközőt, és “kényszerlikvidálnak”. Főleg a Matáv befektetői köréből lehet erről hallani. De azért annak örülhetünk, hogy legalább egy edzett szereplő felvette a kesztyűt. A Mol, melyet már vételre ajánlanak a tanácsadók, emelkedett. Persze rögtön felröppentek a pletykák, hogy újabb felvásárlási akció van a háttérben. Ha más nem, a pontozás során úgyis eldöl, hogy a végén kinek emelik magasba a kezét.

De a Ring, annak ellenére, hogy veszélyes, vonzza a versenyzőket. Az új szereplő az Eco.Net. Ha a tulajdonosok is úgy akarják, akkor hétfőtől lehet kereskedni az első internetes cég papírjaival a börzén, és ezzel megelőzheti az Index Rt-t, mely szintén a napokban jelentette be, hogy szeretnének hamarosan megjelenni a parketten.

Az Eco.Net egyébként cselez: a Virginia Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt. “bőrébe bújva” jut be a tőzsdére. A tranzakció lényege, hogy a Virginiát “kiürítik”, apportálják tulajdonrészét a fő tulajdonos MKJH Rt-be, majd az így kiürült cégbe beolvad az Eco.Net. A mai közgyűlésen döntenek arról a Virginia tulajdonosai, hogy megváltoztatják a tevékenységi köröket, valamint nevüket: Virginia Eco.Net.hu Rt-vé.

Nem csak internetes cégek tekintetében állunk jó helyen a közép-európai régióban. Ha ezt a térséget figyeljük, akkor szakemberek véleménye szerint, az úgynevezett kockázatitőke-szektor hazánkban működik a legfejlettebb, és a legaktívabb módon. Amit az is mutat, hogy 1990 óta, a régióba érkezett 1,5 milliárd dollárnyi kockázati tőkéből 800 millió hazánkban landolt. Az élelmiszeripar 23 százalékot kapott, a gépipar 18 százalékot, míg az informatikai-távközlési ágazat “csak” 17 százalékot. Persze ez utóbbiak iránt az elmúlt egy-két évben nőtt meg az érdeklődés. Az idén befektetett összegek 40 százaléka az Új gazdaság ágazataiban ért célba. Ez a tendencia várhatóan tovább tart, így több magyar internetes cég is számíthat arra, hogy ha előbb nem is, de utóbb biztosan rátalál a kockázati tőke. Talán majd ezeknek köszönhetően még többen jelennek meg a tőzsdén, mely idővel fellendülést is hozhat… esetleg…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik