Belföld

Reggeli Helyzet – november 30.

Az olajbizottság munkája is kabarétréfába fulladt (-1). Hamarosan megjelenik az első internetes tőzsdecég (+1). Orbán szerint nem számítanak a téeszek (-1). Esik a FigyelőBarométer.

Ma befejezi munkáját a parlamenti olajbizottság, vagyis egy szánalmas esti show-műsorral szerencsére szegényebbek leszünk, de a Nagy Szőke Olaj életét és munkásságát talán még sűrűbb homály fedi, mint előtte. Az ugyan kiderült, hogy mit akar Pallag Imre, de azt máig nem tudhatjuk, hogy ki ütötte le a titkárnőjét, esetleg az saját magát, amint fontos adatokat cipelt az Alföldön. Nógrádi Zsolt névtelen olajtanú ugyan kipakolt, de hogy ki pakolt be neki, vagyis hogy a többszáz oldalnyi, szerinte titkosszolgálati forrásból származó információ esetleg dezinformáció honnan, hogyan került hozzá, azt nem tudhatjuk. És így tovább és tovább. Elmondhatjuk tehát, hogy általában olajügyek voltak, általában a kormányok felelősek voltak ezért, konkrét felelősök és bűnösök viszont továbbra sincsenek, és még mindig nem tudjuk, kik vertek hidat a politika és az alvilág között és kik is álltak a híd két végén. Ma oldalanként szavazza meg a jelentést a bizottság, olyan nagy az egyetértés. Az utókornak talán ismét a meg nem szavazott, fehér lapok lesznek érdekesek…

Egyik napról a másikra lesz internetes cég a tőzsdén, miután az Eco.Net egy már létező, kis, börzén jegyzett vállalatba vásárolja be magát: a Virginia Rt. hátán lovagol be a parkettre. A bonyolult tranzakció végeredménye az lenne, hogy már december 4-étől lehetne kereskedni a papírral, és végre kiderülhetne: van-e internetes bum Magyarországon. Merthogy másmilyen sajnos nem nagyon van: ismét éves mélypontjára süllyedt a börze indexe, és most már senki, még a Mikulás sem látja a gödör alját. A pesti börze vezetősége úgy véli, hogy új cégekkel és újabb, főleg kisbefektetői körök megnyerésével lehetne életet lehelni a kereskedésbe, de azt egyelőre senki sem találta ki, hogy a börzét kétharmad részt még mindig mozgató külföldiek vásárlókedvét mi is hozza vissza.

Orbán Viktor miniszterelnök ismét fényes közgazdasági felkészültségről tett tanúbizonyságot, vagy az is lehet, hogy csak jól kiszámított politikai szándékai beszéltek belőle, amikor azt találta mondani, hogy a hazai mezőgazdaságban a szövetkezetek súlya már nem olyan jelentős, mint korábban volt, érdekeik másodlagosak. Itt persze főleg a külső üzletrész tulajdonosok érdekeivel szeretett volna ellentétpárt kialakítani a kormányfő, ez sikerült is neki. A téeszek tiltakoznak, és részben igazuk van. Súlyuk nem elhanyagolható, ráadásul a kis és közepes gazdaságok is ezer szállal kötődnek hozzájuk. Miniszterelnökünk manapság kísérletezik, most például azzal, hogy mit is bír ki még az amúgy is mélyponton lévő hazai mezőgazdaság. Torgyán gazdát már kibírta, meglátjuk: most mi lesz vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik