Belföld

Reggeli Helyzet – november 29.

Mégis lesz Mikulás-hossz? (+1) Költségvetési adok-kapok (-1) Alacsonyabb kamatok? (+2). Emelkedik a FigyelőNet Gazdasági Barométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Tegnap azzal riogattuk itt a FigyelőNet olvasóit, hogy jobban teszik, ha nem fehér karácsonyra készülnek, hanem szegényesre. Persze csak akkor, ha korábban arra számítottak, hogy a közvetlen tőzsdei befektetéseik hozamából vagy a különböző alapok nyereségéből tudják majd megörvendeztetni a családot. Nos, a Világgazdaság körkérdést intézett befektetési alapok vagyonkezelőihez: ők azért még nem látják ennyire borúsan a következő egy hónapot, óvatos vásárlói pozíciót foglalnak el, ami azt jelzi, hogy van még remény. Ennek ellenére hosszú és középtávon még mindig nem látjuk, hogy – a szó szoros értelmében – mi a csuda tudja majd kirángatni, a kemény identitásválsággal küzdő pesti börzét a hétezer pontos lélektani határt közelítő mélyfagyasztott állapotából. Habár a BÉT tegnap elfogadott stratégiájában új cégek bevezetése és a befektetői bázis szélesítése, vagyis a hazai kisbefektetők becsábítása szerepel célként, ez azonban egyelőre még inkább a “wishful thinking” kategóriája.

A költségvetés elfogadása persze nem igényel nemzeti konszenzust, hiszen – ugye tudjuk – pénz mindig arra van és lesz, amire akarjuk, de a törvények betartása bizony-bizony a nemzeti egyetértés kategóriája kellene, hogy legyen. A jelenlegi kurzus azonban immár lassan harmadik éve próbálgatja a jogszabályok kreatív értelmezését, amire csak egy újabb apró bizonyítékot szolgáltatott a tegnapi nap. A kétéves költségvetés sarokszámait szerették volna a kormánypártok elfogadtatni, de az ehhez szükséges, egyébként is lóhalálában átvitt jogszabály-módosítások még nem léptek életbe. Vagyis formailag tegnap még nem lehetett volna kétéves számokról voksolni. A nagybetűs Élet azonban közbeszólt, a törvények ismét néhány percre hatályon kívül lettek helyezve, hogy aztán újra úgy tehessünk, mintha mi sem történt volna. A szocialisták kivonultak az ülésteremből, a szabaddemokraták tátott szájjal néztek, mi pedig csak legyinthetünk: megint csak minket köt a jog.

Egyelőre még mindenki csak találgatja, hogy pontosan mennyivel is javul a hazai pénzintézetek jövedelmezősége azáltal, hogy a jegybank tegnap jelentősen mérsékelte a tartalékrátát, az azonban bizonyos, hogy több pénz marad náluk és ezt előbb vagy utóbb nekünk is meg kell éreznünk. Becslések szerint az idén körülbelül 30 milliárd forintos veszteséget szenvednek el a hazai pénzintézetek amiatt, hogy nemzetközi mértékben is magas szinten volt a tartalékráta, és ezért a külföldi versenytársaikhoz képest arányaiban sokkal nagyobb összeget kellett a jegybanknál tartalékolniuk, a piacinál jóval alacsonyabb kamatfeltételek mellett. Ha igaz ez a több tízmilliárd forintos összeg, akkor talán számíthatunk arra, hogy az éleződő piaci versenyben a pénzintézetek nem tudják lenyelni, és valamennyit visszaforgatnak a mi pénztárcánkba – például a hitelkamatok mérséklésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik