Belföld

Reggeli Helyzet – november 28.

Újból van is meg nincs is elnöke Amerikának (-1). Nyilvános lesz a Postabank-szerződés (+1). Pert nyert a Postabank Palotás ellen (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Innen üzenjük a T. Amerikai Elnökjelölteknek, hogy most már legyenek szívesek elfogadni a végeredményt, nevezetesen azt, hogy George W. Bush, ha csak egy méretesebb floridai háztömbbel is, de megnyerte az elnökválasztást. Ha ugyanis még néhány hétig folytatódik ez a huzavona akkor bizton állíthatjuk, hogy megfosztanak bennünket a tőzsdéken minden decemberben szokásos, úgynevezett Mikulás-hossztól. Ez pedig megtakarításaink további leértékelődését jelenti, vagyis azt, hogy szerényebb méretűre leszünk kénytelenek tervezni a karácsonyi bevásárlásainkat. Röviden tehát: gyereksírás és szomorúság. Arról már nem is beszélve, hogy Bush elnökjelölt győzelme hosszabb távon is kedvezően hatna a börzékre, legalábbis szakavatott elemzők erről biztosítottak bennünket, amikor még azt hittük, hogy a szakavatott elemzők bármiről is biztosíthatnak bennünket az idei amerikai elnökválasztással kapcsolatban.

Az OTP Bank gőzerővel készül a Postabank felvásárlására, amit az is jelez, hogy nekilátott a saját részvényeinek megvételéhez a tőzsdén. Ismeretes, hogy a körvonalazódó üzletben az OTP valószínűleg ezekkel a papírokkal fizeti ki az államot. Dícséretes, hogy a szerződéshez készülődő felek – legalábbis a tegnapi bejelentések szerint – már a tárgyalások legelején tisztázták: még a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy a háttérben különalkuk húzódnak, ezért a megállapodás teljes szövegét nyilvánosságra hozzák. A számolatlan máig titkos privatizációs szerződés után alig merünk hinni a fülünknek, és máris valamiféle elterelő hadműveletet sejtünk a dologban. Ugye végre egyszer nem így lesz?

Palotás János azzal érvelt, hogy ő is mint vevő, és a Postabank leánycége is mint eladó, tévedésben voltak, amikor megkötötték a pénzintézet részvényeinek megvásárlásáról szóló csaknem egymilliárd forintos szerződést. A Legfelsőbb Bíróság, megváltoztatva az elsőfokú ítéletet, most kimondta, hogy nem így történt: a pénzintézet konszolidációjának kellős közepén közismert tény volt, így Palotás is tudhatta: nem biztos, hogy biztos befektetésnek számítanak a Postabank-papírok. Palotás tehát nem tévedésben volt, csak rosszul spekulált, az állam végül 5 forintra értékelte le a részvényeit. Semmi bajunk Palotással, de az obskurus golfpálya- és székházügyletek után be kell vallanunk, kicsit ellendrukkernek számítunk…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik