Belföld

2000. 22. szám (plusz)/ÁRAK, FOGYASZTÁS . Kár a benzinért

A világpiaci olajárak és a belföldi élelmiszerárak emelkedése az év elején keresztülhúzta a dezinflációs terveket. A fogyasztói árak az elso negyedévben 9,8 százalékkal nottek, szemben az elozo évi 9,5 százalékkal. E mögött azonban az egyes kiadási csoportok eltéro árnövekedése áll. Mérséklodött az infláció üteme a kiadási csoportok többségében, de az üzemanyagok, az élelmiszerek és az egyéb cikkek esetében növekedést mértek. Az árak márciusban 1 százalékkal voltak magasabbak, mint februárban. A növekedés több mint egyötöde az üzemanyagok áremelkedésébol származott. Március folyamán az üzemanyagok ára 4,4 százalékkal nott, míg egyes élelmiszerek ára már alacsonyabb volt, mint az elozo hónapban.

A Magyar Nemzeti Bank a mérséklodo ütemu leértékeléssel és a várakozások folyamatos “hutésével” próbálja elérni az infláció csökkenését, egyelore kevés eredménnyel. A kormányzat pedig továbbra is bízik abban, hogy a folyamatosan mérséklodo hiánnyal és a szerény állami keresletbovüléssel segítheti a minél kisebb infláció megvalósulását.

A kiskereskedelmi forgalom az elso negyedévben tovább bovült, bár némiképp lassuló tempóban. Ez nem utolsósorban azzal magyarázható, hogy a szokásos húsvét elotti felfutás az idén – az ünnep késoi idopontja miatt – teljes egészében áprilisra tolódott. Az elso három hónap teljes forgalma 891 milliárd forintot tett ki, ami folyó áron csaknem 13 százalékkal, összehasonlító áron pedig 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

VISZOKAY ÁRPÁD, a CBA ügyvezeto igazgatója: “Jó évnek néznek elébe a kereskedok. A bolti árbevételek az inflációnál nagyobb mértékben növekedtek a CBA-nál az elso négy hónapban, s e trend folytatódása várható az év végéig. A derure okot adó makrogazdasági mutatókkal összhangban gyarapodik a lakosság fogyasztása, és az idei kilátásokat nem zavarja beígért drasztikus energiaár-emelés, illetve más olyan gazdasági változás, amely a családok ennivalóra szánt pénzét apasztaná. A multinacionális élelmiszer-beszállítók termékeinél tavasszal ugyan 4-8 százalékkal emelkedtek a termeloi árak, és ugyanekkora növekményt jeleztek elore a második félévre is, de közeleg a mindig kis forgalmú nyár. Ennek hatására máris olcsóbbá vált több napi cikk: például a tejtermékek (foleg a sajtok), illetve a felvágottak. Így esetenként az árszint – elsosorban a korábbiaknál elonyösebb kondíciókat tartalmazó akciókban megmutatkozva – a tavalyi érték alá is süllyedt. Mindez azt sejteti, hogy a gyártóknak nagyobb készletei halmozódtak fel, ami végül is jótékonyan hat majd a fogyasztói árakra.”

FOTÓ: SÁROSI ZOLTÁN

2000. 22. szám (plusz)/ÁRAK, FOGYASZTÁS . Kár a benzinért 1

2000. 22. szám (plusz)/ÁRAK, FOGYASZTÁS . Kár a benzinért 2

2000. 22. szám (plusz)/ÁRAK, FOGYASZTÁS . Kár a benzinért 3

2000. 22. szám (plusz)/ÁRAK, FOGYASZTÁS . Kár a benzinért 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik