Belföld

2000. 22. szám (plusz)/PROGNÓZISOK . Jó év lesz

Az elso negyedévi makrogazdasági folyamatok valamennyi magyarországi gazdaságelemzo intézetet arról gyoztek meg, hogy az idén a fellendülés tovább tart majd. A kereskedelmi és a fizetési mérleg, továbbá az államháztartás is a tervezett szerint, sot akár még jobban is alakulhat. Az elorejelzok többsége 5 százalék körüli éves gazdasági növekedést vár, és a folyó fizetési mérlegnél is a kormányzati várakozásoknak megfelelo, 2 milliárd euróra rúgó hiánnyal kalkulál. Ennek finanszírozása nem okozhat gondot: a muködo toke beáramlása, illetve a portfólióbefektetések erre fedezetet nyújthatnak. Kissé eltéro a vélemény a belföldi fogyasztás várható alakulásáról, a tavalyi 4,5 százalék után azonban egyértelmuen alacsonyabb, 3-4 százalékos bovüléssel számolnak a kutatók. Még nagyobb a vita az infláció éves mértékét illetoen. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a költségvetés tervezése során a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 6,5 százalék körüli fogyasztói árindexet meghaladja majd az árak emelkedése.

A gazdasági növekedést legnagyobb részt az idén is az export bovülése határozza meg, a másik fo terület pedig a belföldi fogyasztás növekedése lesz. Az állami keresletélénkíto intézkedések nagy nyilvánosságot kaptak, és hosszú távú programként a Széchenyi-tervben meg is fogalmazódtak. A befektetések zömét azonban 2000-ben továbbra is a tokeeros külföldi cégektol várhatjuk. Az Ecostat szerint a termeloi árindex várhatóan májusig no, majd ezt követoen mérséklodik, és szeptemberre mintegy 8,7 százalékos lehet az elozo év azonos idoszakához képest. Az ipari termelés dinamikus növekedése folytatódik, augusztus végére a belföldi értékesítés 5 százalékos, az exporteladások 20 százalék körüli növekedésével lehet számolni. Szeptemberre az ipari termelés 14 százalékos növekedést mutathat. A kedvezo folyamatokba illik a kiskereskedelmi forgalom bovülése is, amely szeptemberre az elozo évhez képest mintegy 8 százalékos növekedést érhet el.

A tozsdeindex rövid távon továbbra is csökkenhet. A BUX visszaesésének hátterében az amerikai gazdasági tényezok állnak, és ezek a továbbiakban is hatást gyakorolnak majd a mutatóra, de szeptemberre – a kedvezo magyar gazdasági folyamatok hatására – az index így is elérheti a 10,7 ezer pontot.

BELYÓ PÁL, az Ecostat igazgatója

FOTÓ: SÁROSI ZOLTÁN

2000. 22. szám (plusz)/PROGNÓZISOK . Jó év lesz 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik