Belföld

2000. 22. szám (plusz)/MUNKAEROPIAC . Javuló ráták

A foglalkoztatottak létszáma 38 ezer fovel magasabb volt az év elso két hónapjában, mint egy évvel korábban, s elérte a 3 millió 797 ezer fot. A legalább 5 emberrel dolgozó vállalkozásokban és a költségvetési intézményeknél 2,7 millióan álltak alkalmazásban. A Központi Statisztikai Hivatal munkaero-felmérése szerint a munkanélküliek száma 279 ezerre csökkent (az Országos Munkaügyi Módszertani Központ nyilvántartásaiban március végén 428 ezer állástalant regisztráltak), így a munkanélküliségi ráta az elmúlt év elso két hónapjában mért 7,4 százalékkal szemben már csak 6,8 százalékos volt. A munkanélküliek 49 százaléka több mint egy éve sikertelenül keres állást. A munkanélküliség átlagos idotartama 16,4 hónap. A versenyszférában 1,5 százalékkal emelkedett, a költségvetési intézményekben viszont 7,1 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma.

A bruttó átlagkeresetek elérték a 79 ezer forintot; a szellemi foglalkozásúak körében 109 ezret, míg a fizikaiak 56 ezer forintot kerestek. A versenyszférában dolgozó szellemi foglalkozásúak bruttó keresete több mint 16 százalékkal, míg a költségvetésben dolgozóké csupán 6,4 százalékkal növekedett. A teljes munkaidoben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 13,3 százalékkal volt magasabb az elozo évinél. A nettó keresetek 11,2 százalékkal nottek, a reálkereset 1,2 százalékkal emelkedett.

A foglalkoztatásban az elmúlt év végén elkezdodött kedvezo folyamatok az év végéig várhatóan nem törnek meg. A foglalkoztatottak száma 1,5 százalékkal bovülhet. A régiók és megyék közötti különbségek már nem nonek, bár néhány kistérség helyzete a mezogazdaság foglalkoztatási problémái miatt tovább nehezülhet.

IKER BERNADETT, a Next Consulting ügyvezeto igazgatója: “Kizárólag direkt kereso cégként a legtöbb megbízásunk az információs és kommunikációs technológia területérol érkezik. A cégek keresik a tapasztalt, jó referenciákkal rendelkezo vezetoket, leginkább a szakmai területek irányítására, valamint az értékesítési pozíciókra. Nagyobb mozgás zajlik a pénzügyi szolgáltatói piacon, ahol leginkább a hasonló szegmensben tapasztalatot szerzetteket szemelik ki vezetoi posztra. Az e-business gyors fejlodése együtt jár a specialisták és a tanácsadók keresletének növekedésével. Egyébként mind több felkészült, nyelveket beszélo menedzser dolgozik Magyarországon, ezért a vállalatok egyre kevésbé döntenek ezen paraméterek alapján. Ehelyett inkább egyéniségeket keresnek, akik személyiségükkel, tapasztalataikkal elosegítik az adott stratégia megvalósítását.”

FOTÓ: BIRTALAN ZSOLT

2000. 22. szám (plusz)/MUNKAEROPIAC . Javuló ráták 1

2000. 22. szám (plusz)/MUNKAEROPIAC . Javuló ráták 2

2000. 22. szám (plusz)/MUNKAEROPIAC . Javuló ráták 3

2000. 22. szám (plusz)/MUNKAEROPIAC . Javuló ráták 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik