Belföld

Internetre kattanva

Magyarországon az internetet használók száma gyorsan növekszik, pedig az árak még mindig nálunk a legmagasabbak Európában. Napról-napra jellennek meg az új technológiák, melyek szintén segítik az internet elterjedését.

Internetre kattanva 1Egy kis körbetekintés után bárki könnyedén hozzájuthat a fontosabb adatokhoz az internet-szolgáltatásokkal kapcsolatban, és ha ezt esetleg megtette 2 évvel ezelőtt is, nem fog nagy változásokat tapasztalni. Az előfizetési díjak a legtöbb esetben alig csökkentek, inkább csak az ajánlatok száma nőtt, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt.

Kor szerint• A magyarországi 3,8 millió háztartás 17-18 százalékában található személyi számítógép. Ezeknek csak 3-4 százaléka tud csatlakozni az internetre – olvasható a KÓD Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet tanulmányában. A következő két évben nem várható, hogy ez a szám jelentősen növekszik.

• Az otthoni számítógéppark ötödrésze négyéves vagy annál régebbi gépekből áll, 44 százalékát 1996 és 1998 között szerezték be, harmadát vásárolták két éven belül.

• A 25 évnél fiatalabbak a legfogékonyabbak, ez a csoport jellemzően az oktatási intézményeknél kapcsolódik a hálózatra.

• A 25-40 év közötti korosztálynál nem olyan intenzív a használat, főleg munkahelyről kapcsolódnak, és üzleti levelezésre használják.

Megfigyelhető, hogy a színvonalas marketingstratégiáknak köszönhetően a konkurens cégek az üzleti verseny lehetőségét kerülve próbálnak minél kevésbé összehasonlítható árszabást alkalmazni, és különböző szolgáltatási rendszereket kidolgozni.

Fizessünk, de mennyit?

A legkönnyebben készenlétbe hozható hozzáférési forma a kapcsolt vonalas megoldás, ami leginkább egyéni felhasználóknak ideális mert a maximálisan 56 kbps (kilobit per sec.), illetve ISDN esetén a 64, vagy a 128 kbps átviteli sebesség már kényelmes kapcsolatot jelent.

Az egyes szolgáltatóknál igen különbözőek a feltételek, a Matáv és az Elender például kínál időben korlátozott csomagokat is, míg a legtöbb más cég minden ajánlatában felár nélküli korlátlan hozzáférést biztosít. A számtalan szolgáltatási összeállításba könnyen belebonyolódhat az érdeklődő; mindenhol más szisztéma szerint adják, vagy nem adják a kiegészítő szolgáltatásokat, például az e-mail címet, a web-tárhelyet. Olyan sok csoportosítási szempont szerint, annyi lehetőség kínálkozik, hogy érdemes minden kezdő internetezőnek egy fontossági sorrendet felállítania: kinek az ár, kinek az egyes szolgáltatások számítanak inkább.

Előfizetési árak a nagyobb szolgáltatóknál
(forint)
Matáv
DataNet
Elender
Nextra

Kapcsolt

vonalon
1200-
7500
6000-20250 2500-12500

üzleti ISDN: 37.500
2500-18000

Bérelt

vonalon
88 000-től 37 000-
4 306 000
egyedi árszabás 35 000+forg.
65 000+forg.

vagy

120 000-
212 000

ADSL 16.000-310.000

Az árak
ÁFÁ-val együtt értendők.

Matáv-ADSLMegjelenőben van egy új technika, az úgynevezett ADSL (aszimmetrikus digitális előfizetői szakasz) rendszerű kapcsolat, amelyhez a számítógépen kívül szükséges egy meglévő ISDN vonal, illetve a Matáv NetExpressz szolgáltatás valamelyik csomagjának megrendelése (vagy a jövőben valamely más távközlési szolgáltató hasonló ADSL hozzáférési szolgáltatásának előfizetése). Ezenkívül kell még a Matávnet ADSL alapú internetcsomagok valamelyikének előfizetése, egy úgynevezett Ethernet hálózati kártya, egy ADSL modem, valamint egy szoftver. Ez a hozzáférési mód a telefonbeszélgetéseknél alkalmazottól eltérő két további frekvenciát használ (adatközléshez és fogadáshoz), így nincs hatással a telefonszámlára, és a modemes kapcsolatnál 20-22-szer jobb átviteli sebességet tezs lehetővé. Ilyen technológiát hazánkban egyelőre csak a Matáv kínál, az árak pedig igen nehezen értelmezhetően találhatók meg a vállalat weboldalán.

Űrkitöltő újdonságok

Az ADSL rendszerű szolgáltatás (lásd keretes írásunkat) nem csupán új technikai megoldásként értelmezhető, amely további komoly összegeket képes kihúzni az előfizetők zsebéből. Olyan ötletként is felfogható, amely a lassú kapcsolt vonalon alapuló szolgáltatás, valamint a jóval drágább bérelt vonali elérés közt tátongó űrt képes kitölteni árkategória szempontjából. Így ezzel teljessé válik a kínálat: bármilyen minőségű és árú szolgáltatást megtalálhatunk a piacon.

A hazai telekommunikációs felállásból következik, hogy amíg a Matáv telefonvonalaira támaszkodva kínál versenyképes hozzáférési megoldásokat, addig a többi szolgáltató próbál inkább olyan lehetőségeket hangsúlyozni, amelyek minél függetlenebbek a hagyományos telefonvonalaktól, ezzel együtt a Matáv-számláktól.

A bérelt vonalas kapcsolat, amely esetenként meghaladhatja a másodpercenként 10 megabyte-os átvitelt is, havonta több tízezer forintba kerül, de közepes vagy nagyobb kihasználtság esetén meghaladhatja akár a havi 400 ezer forintot is. Nemcsak nagy technikai igénye, hanem teljesítménye és megbízhatósága miatt ilyen drága; elsősorban cégeknek, több felhasználót kiszolgáló rendszereket működtető intézményeknek szánják.

Háló a tévén

A tévéadások szórására használt csillagpontos-üvegszálas kábelrendszerek esetében is van lehetőség az internetezésre, bár ennek az elérési formának hátránya, hogy a kábelkiépítettségen alapszik, ennek fejlesztése pedig lassú folyamat. Előnye, hogy folyamatos elérést tesz lehetővé, így akár a számítógép bekapcsolásától a használat befejezéséig automatikusan élhet a kapcsolat.

Internet kábelen1996 óta szolgáltat a kábeltévés hálózaton internetet a TVNET Kft. Ez a kör nemrég több szereplővel is bővült. Az egyik legismertebb ezek közül a UPC (United Pan-Europe Communications N. V.), mely Chello néven kínálja szolgáltatását. Hagymásy András, a UPC kommunikációs igazgatójának elmondása szerint a UPC Magyarországnál Broadband néven futó szolgáltatás már több vidéki nagyvárosban, 80-100 ezer háztartásban elérhető. A Chello hasonló lehetőségeket kínál, kibővített szolgáltatási csomaggal. A fejlesztések jelenleg elsősorban a fővárosban folynak, az I., II., XI. és XIII. kerület egyes részein már hozzáférhető a hálózat, ez megközelítőleg 40 ezer háztartást jelent. Az 512 kbps letöltési, illetve 128 kbps feltöltési sebességű hálózatot átalánydíjazás ellenében lehet igénybe venni havi 10 900 forintért, és ezért az összegért 5 GB adatforgalomig nem is kell tartóztatnunk magunkat.

A hagyományos szörfözéshez mindig is elengedhetetlen volt egy számítógép – eddig. Egy alternatív megoldás segítségével saját televíziókészülékünkön is élvezhetjük a hálózat nyújtotta lehetőségeket. Egy tévéhez csatlakoztatható, közel húszezer forintos set-top-box nevű készülék segítségével 34 700 bps sebességgel lehet felvenni a kapcsolatot, és akár a tévé távirányítójával is böngészhetünk a világhálón. Kiegészítőként kapható hozzá billentyűzet, és mivel memóriát nem építettek bele, egy nyomtatócsatlakozás a kárpótlás, így bármely oldal kiprintelhető. Ezt a megoldást kifejezetten a sok pénzt fölemésztő számítógép-vásárlást és -fönntartást elkerülendő fejlesztették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik