Belföld

Reggeli Helyzet – november 24.

Nincs megállapodás minimálbér ügyben. (-1) Antenna Hungária maximum ára 6200 forint. (+3) Alig nőttek a beruházások. (-3) Negatív csúcsot döntött a FigyelőNet Gazdasági Barométere.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Csütörtökön ülésezett az Országos Munkaügyi Tanács. Kompromisszumokat kerestek, de nem sikerült dűlőre jutni minimálbér ügyben. Pedig a szakszervezetek támogatják a 40 ezer forintos minimum juttatást, de a kedvezőtlen foglalkoztatási hatások elkerülése érdekében fontosnak tartják, hogy létezzen valamiféle kompenzáció is. A mai plenáris ülésen a kormány önállóan is meghatározhatja a minimálbér mértékét. Természetesen sokan támogatják az emelést, de nagyon sok vállalkozónak ez többlet terhet jelent. Az állam minden bizonnyal jól jár: növekednek a bevételek, növekszik a szétosztható pénz. Ismét nagyobb összegek kerülnek át a versenyszférából az állami kasszába. A központosítás tovább folytatódik…

Az év privatizációs eseménye kezdődik meg hétfőn. Az Antenna Hungária-részvények maximum ára 6.200 forint lesz. Az alanyi kárpótoltak 3,56 jegy ellenében, míg a kedvezményes jegyzést igénybe vevők 5.700 forintért juthatnak hozzá egy részvényhez. Természetesen ettől az ártól a végleges kibocsátási ár eltérhet, lefelé. Ha a tegnapi záróárat nézzük (6.090 forint), és azt, hogy a belföldi magánszemélyek 500 forint kedvezményt vehetnek igénybe, akkor már nem is olyan rossz üzlet az AH részvények jegyzése. Sőt. Persze kérdéses, hogy a mai nap miként változnak az árak a pesti börzén… majd meglátjuk…

Elmaradtak a várakozásoktól a beruházás-növekedésével kapcsolatos számok. A 2,2 százalékos bővülés igencsak messze áll attól, amit egyes kutatók szeretnének. Többen két számjegyű növekedést tartanának egészségesnek, mivel nemcsak az infrastruktúrát kell bővíteni, hanem fel kell készülni az uniós csatlakozásra. A gazdaság versenyképességének javítása sokkal magasabb növekedést követel. De abban még reménykedhetünk, hogy az év végén induló kormányzati beruházások (autópálya építés), és felfutóban lévő lakásépítési kedv, lendítenek a mutató helyzetén. Bármennyire is optimistán tekintünk a jövőbe, sajnos a beruházási index a várakozásoktól való ilyen mértékű elmaradása miatt a FigyelőNet Gazdasági Barométere tovább csökkent. Így ezt a hetet az eddigi legalacsonyabb értékén -10 ponton zárja. A jövő héten tiszta lappal indulunk: nullázunk. (Hogy legyen miből levonni! :-))

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik