Belföld

A BorsodChem kálváriája

A pénteki közgyűlés előtt szerdán robbant a bomba. A felügyelet arra szólította fel a BorsodChem részvények tényleges tulajdonosait, hogy fedjék fel magukat. Összeállításunkban a cég elnökével, Kovács F. Lászlóval készült interjút is olvashatják.

Búcsúzás?“Ha fel akarnak állítani, felállíthatnak. Ha el kell menni, emelt fővel tudunk eljönni. Ez az igazgatóság tisztességesen, becsületesen mindent megtett a részvényesekért” – mondja Kovács F. László, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója a vele készült interjúban

Forr a levegő a BorsodChem körül, hiszen az egész piac a pénteki közgyűléstől várja, hogy megszűnjék a hetek óta tartó bizonytalanság. Ma reggel újabb adalékkal gazdagodott a történet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerda reggeli határozata ugyanis felszólítja a BorsodChemet, hogy minden részvényesét haladéktalanul hívja fel a birtokában lévő részvények tényleges tulajdonosainak hitelt érdemlő bemutatására, közvetett tulajdonlás esetén pedig a szerződéses kapcsolatok érdemi feltárására, és erről értesítse a felügyeletet.

A felügyelet bejelentés alapján indított vizsgálatot. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy külföldi érdekeltségű vállalatok, főleg orosz cégek a felvásárlási szabályok megsértésével kivásárolják a BorsodChem részvényeit.

A tulajdonosi szerkezet tisztázása a pénteken esedékes közgyűlés miatt is elengedhetetlen. Az ott meghozott határozatok érvényessége is megkérdőjeleződhet ugyanis abban az esetben, ha valamely tulajdonos törvénysértő módon 33 százalékot meghaladó részesedést szerez.

További linkek:

A BC és a Milford – Napi Online

Az E-broker kommentárja

A Portfólio cikke

A Népszabadság csütörtöki cikke

A Concorde legfrisebb, keddi részvényelemzése a BC-ről

Figyelő – Interjú a BorsodChem elnök-vezérigazgatójával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik