Belföld

Zsebtitkok: mennyit keresnek a jogászok?

Justitia nem hálátlan... Mai körképünkben azt vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mennyit keresnek a jogászok, ügyvédek, bírák és ügyészek.

Zsebtitkok: mennyit keresnek a jogászok? 1Az elmúlt években jócskán felértékelődött a törvény ismerőinek szerepe, de az egyetemek jogi karán már addig sem kellett pótfelvételit hirdetni – régóta tízszer, tizenegyszer többen vágynak a pályára, mint a meghirdetett felvételi keretszámok.

A szakértők szerint ma már túlképzésről is beszélhetünk, aminek jelei érzékelhetők a jogásztársadalmon belül. Ennek ellenére aki végez, annak még ma sem kell a munkanélküliségtől félnie. Nemcsak a tárgyalótermekben, rosszabbul fizetett közhivatalokban talál munkát, jobb esetben hivatást – gyakran jogászok vezetik a bányát, az alkatrészgyártó üzemet, a felszámoló céget vagy a multinacionális vállalatot is.

Mennyit keresnek……a főnökök?

…az IT mágusai?

Olvassa el sorozatunk előző darabjait!

A szakmában egyébként csak a kezdő lépést jelenti az egyetem elvégzése és a doktori cím elnyerése: attól függően, hogy mely területen kíván dolgozni a reménybeli jogász, gyakorlati időhöz kötött szakvizsgákat kell letennie. Ezek rendszere az igazságszolgáltatásban a legszigorúbb, de más területeken sem adják ingyen a jó fizetéshez elengedhetetlen és a doktori cím megszerzéséhez képest is embert próbáló szakvizsgát.

Anyagiak – általánosságban és közelebbről

A szakma hierarchiája nem áll arányban az anyagi megbecsüléssel: egy sikeres vállalati jogász vagy menő ügyvédi iroda társtulajdonosa nagyságrendekkel többet kereshet, mint egy nagy tekintélyű tanácsvezető bíró.

Zsebtitkok: mennyit keresnek a jogászok? 2Közigazgatás (önkormányzatok, minisztériumok, közhivatalok) és igazságszolgáltatás (bíróságok, ügyészségek)

A szektorban dolgozók kereseti lehetőségeit alapvetően meghatározza a köztisztviselők és a bírák, ügyészek számára előírt illetménytábla, amelynek alapján – végzettség és gyakorlati idő, valamint beosztás szerint – különböző szorzószámokkal felszorozva számítják ki a keresetet, igaz, a vezetők keresete ettől eltér:

Kösztisztviselői alapilletmény:

– 28 150.- Ft/hótól/bruttó

Alkalmazott szorzók:

Gyakornok (kezdő): 1,25

Fogalmazó (1-9 éves jogviszony): 1,55-től

Titkár (10-17 éves jogviszony): 2,35-tól

Tanácsos (21 éven felüli jogviszony): 2,80-tól

Bírói, ügyészi alapilletmény:

-173 200.- Ft/hó/bruttó

Alkalmazott szorzók:

1 és 1,55 között, a gyakorlati időtől függően

Megjegyzés: Az adatok a törvényileg garantált alapbér-minimumot jelentik, a felkapott szakmákban, központi hivatalokban, sikeres önkormányzatoknál jellemzően 50, de akár 100 százalékkal is magasabbak lehetnek az alapbérek.

(Forrás: a költségvetési törvény)

Jogászi fizetések a közigazgatásban
(forint)
Státus
Gyakornok
Fogalmazó
Titkár
Tanácsos
Vezető
Közigazgatás 35.000-90.000* 43.600-120.000 66.100-160.000 78.800-200.000 160.000-200.000
Igazsászolgáltatás
***(bíró, ügyész)
ha kinevezték 173.200-268.460
Vállalati alkalmazott 150.000-200.000 150.000-200.000 350.000-400.000 600.000 1.000.000 fölött
* A minimumértékek
csak az alapilletményt (minden juttatás nélküli
fizetést) mutatják, kötelezõ juttatásként
ruhapénz, nyelvvizsgapótlék, 13., illetve 14. havi
illetmény jár.
** Egyéb érdem, kitüntetés esetén akár
a kétszerese is lehet
*** Akinevezett bírók-ügyészek alapfizetését
tüntettük fel, de a közigazgatáshoz hasonló
fizetés kiegészítések jellemzõen 50 százalékkal
növelhetik a fizetést.
Megjegyzés: A közigazgatásban is a legjobb helyzetben
a fõvárosi, magas szintû állami intézményeknél,
vezetõkhöz közelebb álló munkahelyek a preferáltak,
a feltüntetett maximumértékeket e helyeken érheti
el (nagyon kivételes esetben, juttatásokat is beleértve
meg is haladhatja) a fizetés, fõként egyéni
megállapodás esetén.

A vezetői beosztások

változhatnak, önkormányzatnál kisebb az elérhető pótlék, miniszteriális intézményekben sokkal nagyobb. Ez utóbbiakban a főtisztviselők (főosztályvezetőtől felfelé) bérezése a miniszterelnöki fizetéstől függ, annak bizonyos hányada.

Zsebtitkok: mennyit keresnek a jogászok? 3A közigazgatásban dolgozókat (kezdőket és a néhány év gyakorlattal bírókat) a többletjuttatásokkal sem kényeztetik el, az étkezési, közlekedési hozzájáruláson, esetleg ruhapénzen kívül csak a havi fix jár. Személyes használatú gépkocsi, telefon nagyobb helyhatóságoknál is csak a jegyzőnek, közhivatalnál főosztályvezetőnek járó juttatás.

Elvileg – bár nem számszerűsíthető – idetartozna a kiszámítható életpálya, de mint tudjuk, a felsőbb vezetőknél vagy fontos posztokon ez a gyakorlatban maximum egy választási ciklust jelent – néha még annyit sem.

Vállalati jogászok:

Kezdők (titkársági, partnerkapcsolati munkatársak): 160.000 – 200.000.- Ft/hó/bruttó

Szakvizsgával: 350.000-400.000.-Ft/hó/bruttó

Szakvizsgával, gyakorlattal: 600.000.- Ft/hó/bruttó

Vezető jogászok: 1.000.000.-Ft/hó/bruttótól

Az utóbbi kategória inkább már a menedzserek körébe tartozik, tehát személyre szóló szerződésekkel, a menedzsereket megillető juttatásokkal. (Lásd: Zsebtitkok: mennyit keres a főnök?)

Önálló ügyvédi
praxis (forint)
Alapszolgáltatás 15.000-30.000*
Polgári peres eljárások 20.000-*
Büntetõ jogász 30.000-*
* Egy lefolytatott ügyért
kapható minimális honorárium

Önálló ügyvédi irodák

Ebben a körben tendencia a specializálódás, ha valaki nemrégiben elvált, nem biztos, hogy ingatlanügyét ugyanazzal az ügyvéddel tudja elintézni, aki a válását is lebonyolította. A honoráriumok ebben a körben szabad alku tárgyai, bár vannak kialakult tarifák az egyszerűbb, kötelezően jogi közreműködéssel intézhető ügyek esetében. Jellemző, hogy vidéken, főként kisebb városokban jóval alacsonyabbak a tarifák.

Zsebtitkok: mennyit keresnek a jogászok? 4Ingatlanügyeknél: a tarifa a szerződés tárgyát képező ingatlan értékének 1-3 százaléka.

Családjogi ügyeknél:

– válás: 20 000.- Ft-tól

– örökösödés: az örökség értékének 1-3 százaléka

Polgári peres ügyek: a perérték 1-3 százaléka

Büntető eljárások:

– kirendelt védő: a köztisztviselői illetménytáblában megszabott fizetés

– fogadott védő: ügyenként minimum 30 000.- Ft, de a felső határ a csillagos ég

A fenti honoráriumok alapesetekre vonatkoznak, tehát olyan válásra, örökösödésre, egyébre, ami teljesen egyszerű, mondhatni sima ügy.

(Forrás: Bilkai ügyvédi iroda)

Magyarországon még kezdeti lépéseiket teszik a nemzetközi ügyvédi hálózatok hazai irodái. Ezekben a jövedelem, az alkalmazási feltételek és körülmények teljes egészében megegyeznek a nemzetközi gyakorlattal. Feladatuk a vállalatcsoportok közötti akvizíciók, termékszerződések, vitás ügyek megoldása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik