Belföld

Vezetéknélküli internetes tervek

A múlt héten Las Vegasban megrendezett Comdex kiállításon az egyik legfontosabb téma a vezeték nélküli internet minél szélesebb körben történő elterjesztése volt. A repülőgépgyártó Boing is nagy terveket szövöget...

Az egyik legambiciózusabb tervet egy olyan cég mutatta be, amelytől talán nem is vártunk volna ilyet. A repülőgépgyártó Boeing a Comdexen mutatta be először a repülőkön a közeljövőben alkalmazni kívánt nagy sebességű, vezeték nélküli internetes elképzelését.

Vezetéknélküli internetes tervek 1Már a következő évben el kívánják indítani a több megabites repülős internetszolgáltatást, melyet műholdak segítségével fognak megvalósítani. A Boeing Connexion elnevezésű kezdeményezéséről először az idén tavasszal hallhattunk, és azóta is folyamatosan folynak a fejlesztések. A tervek szerint egy olyan antennát kívánnak alkalmazni, mely lényegében a repülőgép egész törzsét körülveszi. A laptop-pal rendelkező utasok ennek az antennamegoldásnak a segítségével 20 megabites fogadó és 1,5 megabites küldési sávszélességű interneteléréshez juthatnak. Annak ellenére, hogy ezen technológia repülőgépeken történő megvalósítása nagy összegekbe kerül, a Boeing szerint a repülőgépes internethasználat percdíja a viszonylag kedvező mobiltelefon-percdíjak árszintjén fog maradni.

A laptopokon kívül más egyéb vezeték nélküli eszközökkel is használható lesz a Boeing-féle mobilinternet. Az egyik ilyen, erre a felhasználásra ideális eszköz a National Semiconductor és Metricom cégek által a Comdexen bemutatott WebPad Metro lesz. A WebPad Metro egy vezeték nélküli, netes szörfözésre alkalmas “tablet” számítógép. Ennek a készüléknek azonban nagyon magas lesz az ára, hiszen az árusítás kezdetén 1000 dolláros (kb. 300 ezer forint) áron kívánják majd forgalomba hozni, és akkor még nem is beszéltünk a tetemes havi internetes alapdíjról (80 dollár).

A Metricom egyébként 128 kbps-os internetelérést tud előfizetői részére bocsátani, amely azonban a valóságban Amerika több részén is ennél jelentősen lassabb netezést jelent. Emiatt egyelőre több kéziszámítógépekkel foglalkozó cég késlelteti a vezeték nélküli internetelérést megvalósító kiegészítő modulok piacra dobását. Szerintük csak akkor lesz értelme ezeknek az eszközöknek, ha a vezeték nélküli internetelérések is megfelelő sebességgel fognak rendelkezni.

http://www.prim.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik