Belföld

Reggeli Helyzet – november 15.

Szigorodik a megkülönböztető jelzések használata.(+) Elsőrendű minősítés Magyarországnak.(+) Brad Pitt és Robert Redford Budapesten.(+) Erősen emelkedik a FigyelőNet barométere.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

December elsején lép hatályba a megkülönböztető jelzések használatát szabályozó új belügyminisztériumi rendelet. A jövőben csak a fegyveres erők, a rendőrség, a mentősök, a közveszélyt elhárítók illetve a védett személyek kijelölt gépkocsiján lehetne használni a kék lámpát. Sajnálatos, hogy egy újabb, a megkülönböztető jelzést indokolatlanul használó miniszter balesete kellett ahhoz, hogy utánanézzenek, ki és miért használta a kék lámpát. A vizsgálat kiderítette, hogy a kiadott engedélyek többnyire megfelelnek a rendeletben meghatározott feltételeknek – azonban több, presztízs okok miatt kiadott engedély is felszínre került – így például nehéz elképzelni, hogy bármely kritériumnak meg tudna felelni az MTA elnöke, a miniszterelnök egyik tanácsadója vagy az FVM titkárságvezetője, nem is beszélve a Hekus Magazinról, amely szintén jogosult a megkülönböztető jelzés használatára. Mindenesetre örömmel üdvözöljük a rendelet módosítását, a nem megfelelő személyeknek kiadott engedélyek visszavonását, illetve Pintér Sándor azon kezdeményezését, hogy azok, akik a jövőben nem lesznek jogosultak a kék lámpa használatára, már a rendelet életbe lépése előtt adják le jogosultságukat.

A Moody’s, a világ egyik legtekintélyesebb hitelminősítő intézete Baa1-ről A3-ra javította Magyarország szuverén devizaadósságának kockázati besorolását. A döntés igen hízelgő ránk nézve, hiszen ez az első A osztályzat, amit nagy hitelminősítő ad az országnak. A nemzetközi hitelminősítő szerint Magyarország nyújtja a legjobb teljesítményt a közép- és kelet-európai térségben mind a szerkezeti reformok, mind az Európai Unióhoz való közeledés terén. A kedvező hír pozitívan befolyásolta a tőzsde tegnapi kereskedését is, és ha a többi hitelminősítő is követi a Moody’s lépését, minden esélyünk megvan a tőkebeáramlás emelkedésére, illetve a kockázati prémiumok csökkenésére. >>Cikkünk a témáról

Hétfőtől nálunk forgatja új kémfilmjét Tony Scott – olyan világsztárokkal, mint Brad Pitt és Robert Redford. Ez az első olyan tengerentúli produkció, amelyet a Magyar Filmbizottság Los Angeles-i irodája közreműködésével forgatnak Magyarországon. Nem volt könnyű meggyőzni a rendezőt, hogy hazánkat válasszák a film helyszínéül – meg kellett küzdenünk érte Berlinnel, Prágával, Pozsonnyal és Béccsel, de végül is mi kerültünk ki győztesen, annak ellenére, hogy a Mafilm – meglehetősen érthetetlen módon – kezdetben kevés hajlandóságot mutatott az együttműködésre. Mivel nem tudtak megfelelő minőségű műtermet biztosítani, ezért nálunk csak a külső helyszíni felvételeket forgatják. Így a ma reggeli Fő utcai dugóhoz hasonlóan fennakadásra lehet számítani az I., az V., a VIII., és a XIII. kerületben is, de ezektől az apró bosszúságoktól tekintsünk el, hiszen a szereplők miatt Magyarország kikerül a nemzetközi sajtó címlapjaira, és ez hatalmas, nem megvásárolható és pénzben nem kifejezhető érték az ország imázsának szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik