Belföld

Reggeli Helyzet – november 14.

Döcög a tőzsdei trojka (-) Nincs még amerikai elnök, 3 ezer pont alatt a Nasdaq (-) Bezárták a CW Bankot (+). Két mínusz, egy plusz, esik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Megszégyenítően alacsony forgalommal jelezték előre a tőzsdei befektetők tegnap, hogy nem sok jót várnak a nagy börzei hármas, a Mol, a Matáv és az OTP Bank meg napvilágot látó gyorjelentéseitől. A nemzetközi telekom szkepszistől már amúgy is “köhögő” Matáv árfolyamokra valószínűleg nem lesz túlzottan kedvező hatással az, hogy az elemzői várakozásoktól elmaradó nyereségadatot tett közzé, a Mol befektetőket sem fogja el a vásárlási láz a csökkenő profit láttán, az OTP kedvező eredményei pedig édeskevesek ahhoz, hogy kirántsák a BÉT-et a mélységből. Borús, hideg tél vár a pénzünkre, akár a tőzsdei papírokba fektettünk, akár valamelyik befektetési alapban várunk tőle valami hozamot.

Innen kérjük, kedves amerikaiak, tessék már elnököt választani! Mi a Columbo sorozatok okozta izgalomhoz szoktunk és nem ehhez a pánikhoz, amit például a technológiai piac, a Nasdaq indexe is csak úgy volt képes elviselni, hogy éves mélyppontjára, 3 ezer pont alá süllyedt. Márpedig – mondják – amíg nincs új elnök, a kockázatos papírokba egy árva centtel sem tesznek többet a Wall Street gurui, vagyis az onnan szemlélve szintén csak egy kis kockázatosnak számító ország, Magyarország sem számíthat jobbra. A világért tehát, legyen már elnökünk…

A nap egyetlen “örömhíre” is csak viszonylagos. Végre bezárhat a szomorú emlékű bécsi MNB “leány”, a CW Bank, amely annyi fejfájást okozott a jegybank vezetőségének, annyi politikai adok-kapokra adott okot ellenük, így pedig az utóbbi néhány évben csak és kizárólag a gyengítésüket szolgálta. Azt reméljük, hogy a rolók lehúzása és az idő talán egyszer lehetővé teszi, hogy egyszer végre a politikai vitáktól mentesen lássuk, ki mit tett és mit nem tett a csillogó portál mögött, a bécsi főutcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik