Belföld

Reggeli Helyzet – november 7.

Pangás a pesti börzén (-). Lemondott a közlekedési miniszter (+) Mérséklődik a mezőgazdasági áremelkedés (+). Két plusz, egy mínusz, emelkedik a Figyelő Barométer.

Reggeli Helyzet – november 7. 1“Az utolsó kapcsolja le a lámpát” – akár ezt a feliratot is kitehették volna tegnap a Budapesti Értéktőzsde kapujára, hiszen rendkívül alacsony, alig 7 milliárd forintos forgalom mellett valósággal pangott a piac. Ez az érdektelenség még a nyári uborkaszezonban is szomorú lenne, hát még ilyenkor, az egyébként a várakozások szerint kedvező eredményeket hozó gyorsjelentési szezon legelején. A tegnapi nap újra megerősíthette azokat a befektetőket, akik magukban kicsit már keresztet is vetettek a pesti börzére és elkönyvelték amolyan periférikus kis piacnak, amelynek ráadásul a növekedési lehetőségeit is kétségbe lehet vonni. Csak remélni tudjuk, hogy a BÉT vezetői által két hét múlva tervezett road-show-val sikerül visszacsábítani a külföldi vásárlókat és talán komolyan lehet venni a Vivendi óriáscég óvatos bejelentését is, hogy egyik hazai vállalatát akár még a börzére is bevezeti majd. Ne feledjük: volt, aki 10 ezer pontos BUX-ot ígért nekünk…

Saját erkölcsi mércéjét emlegette Nógrádi László közlekedési miniszter, amikor bejelentette, hogy a közelmúltbeli halálos autóbaleset miatt távozik. Végre egy politikus, aki tágabban értelmezi felelősségét, és nem áll meg a törvény szavainak ismételgetésénél. Nógrádi még akkor is pluszt érdemel, ha sokan késeinek tartják az elhatározását és hozzáteszik: valószínűleg az is közrejátszott benne, hogy a Fidesz a kisgazdáknak, így a villabotrányba gabalyodó Torgyánnak akart ezzel is példát mutatni, no meg választókat megnyerni.

Kissé mérséklődött a mezőgazdasági árak hónapok óta tartó lázas emelkedése, ami azt vetíti előre, hogy az év végére lecsendesedik a korrekció és valamivel enyhül a fogyasztói inflációra gyakorolt nyomás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik