Belföld

Reggeli Helyzet – november 6.

Várhatóan kedvező lesz az EU országjelentése.(+) Járai Zsigmond lehet az MNB elnöke.(+) Dagad a kisgazdabotrány, szakad a párt?(-) Két plusz, egy mínusz, emelkedik a FigyelőBarométer.

Az eddigi legkedvezőbb értékelést kaphatja Magyarország az Európai Uniótól, ha igazak a lapok értékelései. A héten nyilvánosságra kerülő országjelentés szerint a kicsi és áramvonalas Észtország mellett mi állunk a csatlakozási toplista élén, ami nem kis teljesítmény még akkor sem, ha a jelentés számos bírálatot is megfogalmaz. Az egyik legfontosabb, hogy a kellemes gazdasági növekedés ellenére a kormány bizony jottányit sem halad előre az alapvető államháztartási reformok területén. A praxisprivatizáció mint egészségügyi reform ugyanis Brüsszelben is csak halk kacajt vív ki.

A Népszabadság híre szerint Járai Zsigmond szinte már biztos befutónak számít az MNB elnöki posztjára, helyét pedig Varga Mihály politikai államtitkár veheti át. Azt persze most csak sejtik a szakértők, hogy más lesz az a jegybank, amelyet a jelenlegi pénzügyminiszter vezet, és nem lesz nagyon más az a tárca, amelynek élén a mostani helyettese áll, tehát a pluszt egyelőre csakis azért kapja ez a hír, mert a jelek szerint sikerül elkerülni a politikai huzavonát a jelölés körül. A kormánykoalíció fegyelmezetten zárja sorait.

Apró veszélyeket az ország politikai stabilitására csak kisgazda oldalon érzékelünk. A hét végén a Torgyán-villa előtt tüntettek a lázadozó kisgazdák, és egyre többen támadják magát az elnököt is. Láttunk már kettészakadó FKGP-t, enyhe politikai bizonytalansággal, és nem kívánjuk magunknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik