Belföld

Élet a “Big Five” mellett

Egyelőre nem követik a nagyok fúziós stratégiáját a közepes méretű könyvvizsgáló társaságok. Vonzóbbnak tartják a szakmai önállóságot, egyúttal bíznak saját módszereik piaci kelendőségében.

Élet a “Big Five” mellett 1Piacfelosztás

A Big Five-ként emlegetett öt nagy nemzetközi könyvvizsgáló társaság legtöbbször “kapja” az ügyfeleket, hiszen egy vállalatcsoport esetében természetes, hogy a magyarországi leányvállalatot ugyanaz a társaság auditálja, mint a külföldi anyacéget. Márpedig akár az Európai Unió, akár Amerika piacát tekintjük, az öt nagy együttes piaci részesedése 70-80 százalékos, az első 20 cég összesített részaránya pedig meghaladja a 90 százalékot.

Big Five kontra közepes méretű könyvvizsgálókA hazai nagyvállalatok többsége is a Big Five ügyfele. A Figyelő által végzett felmérés szerint a Top 200 kiadványban szereplők 80 százalékának ez a kör vizsgálja a könyveit. A fennmaradó 20 százalék pedig szinte teljes egészében a közepes méretű könyvvizsgáló társaságok maroknyi csoportjának jut.

Az auditra kötelezettek teljes mezőnyének vizsgálatakor már árnyaltabb a kép: a könyvvizsgáló társaságok 1998. évi nettó árbevételi adatai szerint a hazai piac kevesebb mint 70 százalékát uralja az öt nagy, a közepes méretű cégeknek pedig 15 százalék jut. Utóbbi csoport fokozatosan növekszik, akár árbevételét, akár ügyfeleinek számát, akár szolgáltatási kínálatát tekintjük; kérdés, hogy a Big Five és a másfél ezer kis könyvvizsgáló cég szorításában miként tarthatja ezt az iramot.

Egyes vélekedések szerint a közepes méretű könyvvizsgáló társaságok piaci esélyeit valójában nem veszélyezteti az öt nagy, mert bár sokan közülük hasonló nemzetközi szakmai módszerekkel és technikával dolgoznak, ügyfélkapcsolatuk jellege sok esetben lényegesen eltér egymástól, hiszen ők sokkal személyre szólóbb szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek. Más vélekedés szerint viszont a hazai piacon is érzékelhető, hogy a Big Five-csoport egyre kisebb méretig viszi le azt a küszöböt, ameddig megbízókra vadászik. Számos példa igazolja, hogy megélénkült a legnagyobbak érdeklődése a közepes ügyfelek piaca iránt.

Élet a “Big Five” mellett 2Nemzetközi kötődés

Ahhoz, hogy a közepes méretű könyvvizsgálók versenyben maradjanak a Big Five-val, elengedhetetlen a külföldi szakmai támogatás és a nemzetközi kapcsolat, illetve a szakmai szervezetekben szerzett tagság. A könyvvizsgálók élbolyát követő cégek többségének van külföldi kapcsolatrendszere, ha nem áll is mögötte kiterjedt, tulajdonjogilag szövevényes nemzetközi hálózat.

Hasonló a hasonlóval

A közepes méretű könyvvizsgálók azokat a közepes méretű magyar és külföldi tulajdonban lévő cégeket célozzák meg, amelyek saját piacukon ugyan még nem a legerősebbek, de szerepük már jelentős, s mint ilyeneknek a hazai, illetve nemzetközi versenyben maradáshoz, az előrejutáshoz van szükségük tanácsadói szolgáltatásokra. A könyvvizsgálók tapasztalatai szerint a dinamikusan növekvő kis és közepes cégek nyitottak az eredményességüket javító szolgáltatások iránt, amelyet az állandó könyvvizsgálat mellett rendelnek meg. Ezeknél a cégeknél a külföldi tulajdonos elvárja és végigböngészi a részletes könyvvizsgálói jelentést, meghallgatja az auditor szóbeli kiegészítéseit, ezenkívül igényli az évközi tanácsadást is.

VárakozásokAz elkövetkező években a kis- és középvállalatok számának növekedése, a tulajdonosok külső szakmai ellenőrzés iránti igényének fokozódása, a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos szakértelem felértékelődése, vagyis a tanácsadói, könyvvizsgálati piac bővülése várható. Az ügyfelek, illetve a potenciális ügyfelek ma még jobban igénylik egy közepes méretű, könyvvizsgálói, adó- és informatikai tanácsadással foglalkozó cég segítségét, mint amennyire meg tudják fizetni.

Az eredményességet javító szolgáltatások jelentik az egyik kulcsfontosságú piaci szegmenst a közepes könyvvizsgáló cégek számára. Amikor egy társaság folyamatos könyvvizsgálási megbízást ad, akkor azt is mérlegelik, hogyan tudják pénzügyi és számviteli területen tovább segíteni munkáját. Ennek érdekében a megbízó és a könyvvizsgálók közösen elemzik a cég életében várható jelentősebb gazdasági eseményeket, megoldási javaslatokkal állnak elő, s vizsgálják azok hatásait – segítik a cégvezetőket a döntéshozatalban. Ez egy nemzetközi versenyben működő társaság számára számottevő előnyt jelenthet.

A könyvvizsgáló cégek piaca nem korlátozódik a folyamatos könyvvizsgálói megbízásokra és az ehhez kapcsolódó tanácsadói szolgáltatásokra. Mind gyakrabban fordul elő, hogy egy-egy vállalatnál egyszerre több, egymással piaci versenyben álló könyvvizsgáló, adótanácsadó cég dolgozik – akkor számíthat igazán a piaci elismertségre, ha minőségi munkát végez.

Felértékelődő bizalom

A követendő stratégia másik lényeges része a személyes kapcsolat, az ügyfelek problémáiban szerzett jártasság, elvárásaik, szokásaik alapos ismerete – ezek olyan elemek, amelyek a közepes méretű könyvvizsgáló, tanácsadó cégek esetében könnyebben létrehozhatók.

A cikk elkészítésében Mesterházy Márta (Itab-Ökolex), Galambos Péter (Metrum Könyvszakértő Kft.) és Gerendy Zoltán (BDO Kontroll Kft.) voltak segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik