Belföld

Az ingatlan-adásvétel titkai II.

Ingatlant venni vagy eladni nem egyszerű. Ha el akarja kerülni az esetenként súlyos ráfizetéssel és bosszankodással járó buktatókat, akkor fogdja meg a FigyelőNet tanácsait. A második részben a tulajdoni lap szerepéről olvashat!

Második lépés: a tulajdoni lap!

Lapozzon vissza!Ha érdekli sorozatunk első része, amely az ügyvéd szerepéről szól, klikkeljen ide!

A tulajdoni lap az a dokumentum, amelyből mindenki meggyőződhet arról, hogy az az ingatlan, amelyet meg kíván vásárolni, tényleg az eladó tulajdonát képezi, van-e rajta valamilyen teher (haszonélvezet, jelzálog, telki szolgalom stb.). A tulajdoni lap a Földhivatalban található, hiteles másolatot adnak a megrendelőnek, példányonként 2000 forintért.

Mire kell figyelni?

• Amennyiben valamilyen teher van az ingatlanon és erről az eladó hallgatott, akkor vagy sürgősen valami mást kell keresni, vagy ha még így is épp az a lakás vagy ház kell, jó eséllyel lehet és kell is alkudni. Ki lehet kötni az állapot megszüntetését is.

Az ingatlan-adásvétel titkai II. 1• Minél frissebb a tulajdoni lap, annál jobb. Az ügyvédek manapság, biztonsági okokból, csak olyan szerződés megkötésében segédkeznek, amelyeknél a tulajdonos eladó aznapi, legfeljebb előző napi tulajdonilap-másolattal igazolja tulajdonosi mivoltát. Az úgynevezett “lakásmaffia” tevékenysége miatt így próbálják kivédeni, hogy valaki ne a saját lakását adja el, vagy hogy ugyanazt az ingatlant egy nap alatt többször, több különböző “baleknak” értékesítse.

Folyt.köv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik