Belföld

Mit csináljon félmillió forinttal?

Évek óta gyűjtöget, most örökölt, vagy szülei kiadták a jussát, esetleg vállalati jutalmat kapott? Végül is mindegy, hogyan, a lényeg az, hogy összegyűlt félmillió forintja. De mihez is kezdjen ezzel az összeggel, ha nem akarja elkölteni, hanem a jövőre gondolva szeretné befektetni?

Félmillió forintból már válogathat a befektetési lehetőségek széles választékából. Amire viszont ügyelnie kell, hogy sok befektetés (kötvény, részvényvásárlás) költségei – például a brókercég jutaléka – kisebb összegnél arányaiban nagyobbak, így elvihetik a nehezen megkeresett nyereséget. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes a pénzt túl sokfelé osztani, még ha tudjuk is, hogy a kockázatmegosztásnak ez jó eszköze lehet.

Kiesik még a választékból az ingatlanvásárlás, mert ebből a pénzből legfeljebb csak elenyésző részt vásárolhatna egy lakásból, házból, amire ugye jelenleg elég kevés lehetőség van.

A műkincs sem igazán lesz az ön súlycsoportja, hacsak nem nagy szakértője a piacnak és rá nem akad egy rejtett kincsre ennyi pénzért.

Ami leginkább kínálkozik az Ön számára, az a kötvény- és részvénypiac, a befektetési alapok és a bankbetét.

Az Ön portfoliója

Válassza ki, melyik illik Önre!

1. Most szerezte a pénzt, de egyelőre nincs szüksége rá. A havi keresetéből meg tud élni, és még nyárra is félre tud tenni. Összefoglalva: ez a pénz majd talán 5 év múlva kell, ha lakást akar venni. Ebben az esetben a pénzt érdemes vagy hozamorientált (főleg részvényekbe invesztáló) befektetési alap jegyeibe fektetni, vagy egy brókercég segítségével közvetlenül részvényeket venni a Budapesti Értéktőzsdén.

2. A pénzügyi helyzetével a mindennapokban minden rendben, de kit tudja, bármikor kellhet valami. A banki 8 százalék azonban nem elégíti ki, amikor ekkora az infláció. Önnek leginkább a “nagyobb rész részvény, kisebb rész kötvény” portfóliót ajánljuk. Érdemes 60-80 százalékért 2 féle részvényt vennie a nagyok közül, míg a maradék pénzt valami likvid vállalati vagy banki kötvénybe fektetni. Így megmarad a likviditás, de hosszú távon az inflációt jól meghaladó hozamra számíthat.

3. Jó, hogy jött ez a pénz, mert egyelőre elég keveset keres, és bármikor szüksége lehet rá, de ha mégsem költi el, nyáron szinte biztosan felhasználja. Ebben az esetben a likviditás megőrzése érdekében érdemes az összeg jelentős részét (felét) bankban tartani. Az ott tartott összeg háromnegyedét lekötni havonta tőkésítve, a maradékot látra szóló betétként tartani. A félmillió másik részét pedig állami vagy vállalati kötvénybe (de lehetőleg csak egy fajtába) amelyek maximum 1 éves futamidejűek legyenek.

Jó befektetést kívánunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik