Belföld

Bélyeghamisítás

Ami hamisítható, azt hamisítják is. A bankjegyek és a festmények után most a postai, illetve illetékbélyegeken a sor.

Bélyeghamisítás 1Az állami illetékek lerovására szolgáló illetékbélyegekből több ezer hamis példány bukkant fel az utóbbi hetekben hazánkban: egyenként 1000, illetve 5000 forintos névértékben. Hamis bélyegből már több ezret találtak, bélyeghamisítóból egyelőre egyet sem, holott a rendőrség az elmúlt években több alkalommal nyomozott ilyen ügyekben.

A szakértők is csak találgatják, mekkora lehet az a kár, amely az ismertté vált ügyekkel hozható összefüggésbe. Biztos, hogy nem csekély.

Az első meglepetés Magyar Postának először 1996-ban okozott fejfájást a bélyeghamisítás. A Balaton északi partján az első modernkori olimpia századik évfordulója alkalmából kiadott, 50 forintos névértékű bélyegeket utánzó hamisítványok jelentek meg. A katalógusok szerint a posta anyagi kára csupán néhány ezer forintra rúgott, ám a jó minőségű hamisítványok előállítóját nem sikerült megtalálni. Egy évvel később, 1997-ben egy bélyegaukciós-ház, a RFR Kft. árverésén már több tízezer forint értékű hamis blokk cserélt gazdát.

Nyugodt időszak

Pedig akár csak néhány évvel ezelőtt is nyugalmas üzlet volt még a bélyegkibocsátás és a filatelisták gyűjtőszenvedélyének kielégítését segítő bélyegkereskedelem. Hamis bélyegekkel a posta szakértői és a gyűjtők jobbára csak a katalógusok leírásaiban találkoztak.

Példás eset?

Radványi Ádám, az RFR Kft. ügyvezető igazgatója pontosan emlékszik a Mátyás király misekönyve blokk – az 1995-ös magyarországi NATO-nap alkalmából, a Magyar Posta által – 400 példányban felülnyomott kiadásának meghamisított példányára. Mint mondja, a tulajdonosának felelősségére árverezett bélyegről az aukció után több mint egy évvel derült ki, hogy nem valódi. Mivel a bélyeggel kapcsolatban korábban nem merült fel, hogy hamisítják, s arra még csak célzást sem tettek az aktuális katalógusok – holott a kereskedelem számára egyedül ezek szolgálnak információs forrásként -, az RFR gyanútlanul vette át a blokkot.

Bélyeghamisítás 2Később, 1998-ban egy másik hasonlóan preparált blokk is felbukkant, ám akkor még az elsőről sem tudták, hogy hamis. A két hamisítvány annyiban közös volt, hogy a 40 forintos névértékű, eredeti blokkra valaki durva technikával, utólag nyomta rá a bélyeget több tízezer forintos ritkasággá változtató emléknapi feliratot. Hogy ki tette, máig sem derült ki. Az aukciósház vezetője szerint azonban jóhiszeműségüket mutatja, hogy mindkét blokkot visszavásárolták és visszajuttatták beadójának.

Forró nyomon

“Az azonban, hogy a hamisítványok valójában honnan származnak, ennél az esetnél is homályban maradt” – mondja Keszthelyi Vilmos, a Magyar Posta Rt. belsővédelmi osztályvezetője. Hozzátéve, hogy a társaság munkatársai ekkor már hónapok óta nyomoztak a hamisítványok után. Egy 1998-ban megjelent, a posta címerhollóját felváltó Postás Bálint figuráját tartalmazó bélyeg utánzatait 1999-ben a Balaton-parton, illetve a budai Várban hozták forgalomba ismeretlenek. A képeslapok, levelek bérmentesítésére felhasznált hamisítványok közül a posta munkatársai 250 ezer forintnyit találtak meg. A megindult rendőrségi nyomozás ennek ellenére eredménytelenül zárult. Figyelmük középpontjába azonban 2000 januárjára – több más értékesítési csatorna mellett – egy gazdasági társaság került.

Tű a szénakazalbanRadványi emellett fontosnak tartja azt is, hogy egy-egy aukción 18-20 ezer különféle bélyeget bocsátanak árverésre. A tételek nagy száma ellenére a különösen nagy értékű, vagy korábban már hamisítási ügyben említett bélyegeket egyenként megvizsgálják.

A kis értékű vagy katalógus szerint nem gyanús darabokat viszont nem vetik alá részletes szakértői vizsgálatnak.

Ennek ellenére mégis felbukkanhat egy-egy kisebb értékű hamisítvány. Az ilyen esetekben az árverezők általában visszaveszik az eladott bélyeget, és visszaadják eredeti tulajdonosának. Az ügyvezető igazgató úgy gondolja, az ő álláspontjukat igazolja az is, hogy a rendőrség végül megszüntette az eljárást a RFR ellen.

A vádlott válaszol

Radványi Ádám felelőtlen lépésnek tartja cége nevének bélyeghamisítási ügyben való emlegetését. Nehezményezi, hogy a posta ilyen jellegű problémáit nem beszéli meg évi tízmillió forintos forgalmat lebonyolító ügyfelével, hanem feljelentést tesz. Szerinte a rendőrségi feljelentéssel a posta csupán saját mulasztásait igyekszik elkendőzni. Azért ugyanis, hogy a forgalmi bélyegek könnyen hamisíthatók, a posta által alkalmazott, idejétmúlt, kritikátlanul gyenge védelmi eljárások okolhatók. Annak magyarázatául pedig, hogy egyes bélyegek tévnyomatai, félkész nyomatai, illetve az előállításuk során használt próbanyomatok illegálisan forgalomba kerülhettek, a posta és a megbízása alapján dolgozó nyomdák szabályszegései, gyenge biztonsági rendszerei szolgálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik