Belföld

Családbarát munkahely

Könnyebb az alkalmazottak megtartása, toborzása, a hatékonyság növelése, ha a vállalat tekintettel van munkatársai magánéletére, és egyúttal a családjára.

Családbarát személyzeti politika előnyei:1. Segíti az alkalmazottak megtartását.

2. Növeli a motivációt.

3. Kiküszöböli a stresszt.

4. Erősíti a munkahatékonyságot.

5. Csökkenti a fluktuációt és a betegség miatti távolmaradást.

6. Segíti a munkaerő-toborzást.

7. Növeli a versenyképességet.

8. Javítja a vállalat imázsát.

Forrás: Családbarát Tanácsadó Műhely/Fauth-Herkner & Partner

Amerikában már évek óta tudják, hogy az az alkalmazott, akit elsősorban emberként, és csak másodsorban munkaerőként kezelnek, sokkal elkötelezettebb munkahelye iránt és hatékonyabb napi munkavégzésében is. A Fortune toplistáján feltüntetett száz cég közül 29-ben van gyermekintézmény, 53 helyben ad lehetőséget egyetemi továbbképzésre, jellemző a rugalmas munkaidő és sok helyütt van concierge, azaz házvezető csoport, amely segít az ügyes-bajos dolgok elintézésében, például az alkalmazottak helyett várja azok otthonában a szerelőket.

Pályázatot írt ki a minisztérium

Családbarát munkahely 1Magyarországon az idén először hirdetett pályázatot Családbarát munkahelyért címmel a Szociális és Családügyi Minisztérium. A kritériumrendszer kialakításában közreműködött a független szakértőkből álló Családbarát Tanácsadó Műhely, amelynek célja azoknak a cégeknek a segítése, amelyek családbaráttá kívánnak válni.

Magyarországon még nem sok cég ismerte fel ennek előnyeit. Az üzleti életben a napi tízegynéhány órás munka tekinthető általánosnak, számos vállalat hallani sem akar kisgyermekes anyák felvételéről, gyakoriak az olyan esetek, amikor a szülés után munkába álló nőket “közös megegyezéssel” eltávolítják a cégtől, s ez még a jobbik eset, mert van, hogy a végkielégítés kifizetését is igyekeznek megspórolni. Valószínűleg az sem véletlen, hogy a Családbarát munkahely címre pályázatot beadó 49 szervezetnek csak a kétharmada üzleti vállalkozás, a többi óvoda, általános iskola vagy éppen családsegítő központ.

Családbarát cégek Magyarországon

Családbarát munkahely 2A nagyon kedvezőtlen általános kép ellenére nálunk is vannak már cégek, amelyek nem dolgozóik magánélete árán igyekeznek növekedni, hanem éppen ellenkezőleg: úgy tartják, az alkalmazottak jobban tudnak teljesíteni a munkahelyükön is, ha megkönnyítik az életüket és lehetőséget teremtenek nekik a pihenésre. Van, ahol a nők előrejutását segítő programokat dolgoztak ki, hogy ne kelljen elveszíteniük tehetséges munkatársnőiket.

A “családbarátság” kialakításában sokszor a nemzetközi háttér segít. Az a multinacionális vállalat, amely mondjuk amerikai központjában ilyen módon tevékenykedik, ide is magával hozza ezt a kultúrát, még akkor is, ha annak érvényesítése nálunk nehezebb: itthon sem a társadalom, sem a foglalkoztatási helyzet nem kényszeríti a cégeket arra, hogy nagymértékben figyelembe vegyék dolgozóik érdekeit.

Macher Kft.

Tavaly a teljes napfogyatkozás idején fizetett szabadnapot és fényszűrő szemüveget adott a dolgozóknak a Macher Kft. E gesztus csak egy azon intézkedések közül, amelyeket a székesfehérvári családi vállalkozás nyújt az alkalmazottaknak: a juttatások között szerepel egyebek mellett gyógyításhoz való hozzájárulás, lakásépítési támogatás, üdülési csekk, teljes körű jogászi segítség (évente öten-hatan igénylik a száz fős cégnél), családi majális, gyereknap, Mikulás, karácsony, a munkaidő pedig 7-től délután 3-ig tart, hogy ne kelljen a gyerekeket 6-kor az utcára tenni. A vállalatnál úgynevezett “köszönöm-kultúrát” alakítottak ki, amelyben a vezetők megadják a maximális tiszteletet a dolgozóknak, s nem utolsósorban a továbbképzést is támogatják: az új vezetők a vállalaton belülről kerülnek ki.

Nokia

A Nokiánál úgy gondolják: ha az emberek jól érzik magukat, akkor több örömet lelnek a munkájukban is, és hatékonyabban tudnak dolgozni. E társaságnál elfogadják, ha valaki hibázik, s elképzelhetetlen például az, hogy egy főnök kiabáljon. A különböző juttatások is hangsúlyozzák a vezetők és a beosztottak egyenlőségét: a rugalmas juttatási rendszerben például mindenkinek ugyanakkora pénzügyi kerete van, külföldi utazásnál mindenki ugyanolyan – négy-öt csillagos – szállodában lakik, mindenki ingyen parkolhat a székház garázsában, a főnököknek nincs kijelölt VIP parkolóhelyük, s a preventív orvosi szűrést sem csak a menedzserek élvezhetik. A Nokia a táppénzt kiegészíti a fizetés száz százalékára, s nem tart attól, hogy ezzel majd visszaél valaki.

Siemens

A Siemens tulajdonában lévő Sysdata Kft.-nél rugalmas munkarend van érvényben, s a főnök jóváhagyásával még a törzsidőtől is el lehet térni – el lehet menni akár bankba, konditerembe is, csak az a fontos, hogy a feladat teljesüljön, s heti átlagban kijöjjön a napi nyolc óra munkaidő. Az elv itt is az, hogy szellemi munkánál nem az ottlét igazolja, hogy valaki dolgozik-e.

A cikk elkészítésében Gondos Anna, a Családbarát Tanácsadó Műhely pszichológusa volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik