Belföld

Telefon az ujjbegyen

A legfrissebb japán mobil már tényleg Bigyó Felügyelő telefonja lehetne, mivel a telefonáláshoz csupán az ujjunkat kell a fülünkbe dugnunk.

Masaaki Fukumoto, az NTT DoCoMo, Media Computing Lab vezető mérnöke találta fel ezt a szerkezetet egy, a hordható számítógépekről tartott konferencián unatkozva 1997-ben. A karpántban mindössze egy apró mikrofon és egy olyan szerkezet található, amely a hangjeleket rezgéssé erősíti fel. Ezek a rezgések a karperecet elhagyva végigfutnak a tenyér csontjain, majd az ujjunkon és így szinte tökéletesen hallhatjuk beszélgetőpartnerünket, miközben ő a karpánt mikrofonján keresztül hallhat minket. Fukumoto a telefont a “Suttogó” (Whisper) névre keresztelte, mert amikor hívást fogadunk, a “telefon” rezegni kezd és nekünk csupán annyi dolgunk van, hogy mutató és hüvelykujjunkat összenyomjuk. Ekkor a csukló tájékán az izmok megfeszülnek és ezt a karpánt érzékeli. A tervező szerint a továbbiakban ugyanezzel a technikával különféle funkciókat lehetne elérhetővé tenni.

A mostani prototípusban még normál tárcsázás van, de ezt is szeretnék egy hangfelismerő rendszerrel helyettesíteni. Így már teljesen letisztult lenne a telefon kezelőfelülete, hiszen se billentyűzet, se komplikált gombok nem lennének már rajta. A cég annak ellenére is tart a kudarctól, hogy a szerkezet forradalmian új, mivel sem Japánban, sem az USA-ban nem kedveltek az ehhez hasonló szerkezetek. Szerintük az emberek még félnek a hordható elektromos berendezésektől – például az is tisztázatlan, hogy a mobiltelefonok valóban károsak-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik