Belföld

Állami szervek a narancshálón kívül

Az állami szervek, hivatalok, cégek felett nagyrészt már átvette az irányítást a jelenlegi kormánypárt. Ám még mindig van jó pár olyan állami entitás, amelyben nem egykori fideszes képviselők, fiaik, lányaik, unokatestvéreik, barátaik rokonai ülnek. Tippeket adunk a kormánynak!

Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank élén még jelenleg is az Orbán Viktor által már a választás másnapján offshore lovagnak gúnyolt Simor András áll. Bár a fizetését sikerült hatékonyan lefaragni, cserébe a négyszeresére emelték Járai Zsigmondnak, a felügyelőbizottság elnökének a fizetését, az eddigi 300 ezer forintról 1 millió kétszázezer forintra. Simor azonban továbbra is számíthat az EU és az IMF támogatására.

Legfelsőbb Bíróság

A Legfelsőbb Bíróság elnöke 2009-ben megválasztott Baka András. Bár annak idején mindkét nagy párt támogatta előzetesen a Sólyom László köztársasági elnök által javasolt jelöltet, végül így is csak harmadszorra sikerült megválasztani. Ha Fidesz nem módosítja az alkotmányt és Baka András is megőrzi egészségét, 2015-ig maradhat a legfelsőbb bíráskodási testület élén.

Fővárosi Csatornázási Művek

Fővárosi Vízművek

Ahol már váltottak

A váltások a közhatalom legfelsőbb szintjeitől egészen állami cégek középvezetői posztjáig érintették a tisztviselőket. Legkorábba a honvédségnél kezdődtek meg a személycserék, rögtön a kormány hivatalba lépésének másnapján. Az új honvédelmi miniszter azonnal menesztette a vezérkari főnököt és helyettesét. Volt fideszes képviselő lett a köztársasági elnök, csakúgy, mint a legfőbb ügyész. Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere alkotmánybíró lett, az ORTT átalakult egy kizárólag fideszes tagokból álló centralizált, teljes médiakontrolt gyakorló testületté, a közmédiumok élére az EchoTV és a HírTv prominensei kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik