Közélet

Gergényi: Erre nem voltunk felkészülve

bene lászló és gergényi péter (bene lászló, gergényi péter, )
bene lászló és gergényi péter (bene lászló, gergényi péter, )

Bene László is rövid nyilatkozatott tett, ám kérdésekre egyikük sem akart válaszolni.

Eleget tettem vezetői kötelezettségeimnek a 2006-os őszi események során – nyilatkozta Bene László volt országos rendőrfőkapitány a volt rendőri vezetők büntetőperének csütörtöki tárgyalásán. Leszögezte: biztos hozott olyan döntést, amit határozottabban kellett volna képviselnie, de bűncselekményt nem követett el.

A Fővárosi Törvényszéken a nyugalmazott rendőr altábornagy – az ügy elsőrendű vádlottja – azt mondta, 2006 őszén addig sosem látott eseményeket tapasztalt a rendőrség. Úgy vélte, a rendőrség az akkori események után szembenézett a hibáival, rövid idő alatt képes volt azokat kijavítani, és a folyamat azóta is tart. Hangsúlyozta: az egész megújulást jelentő folyamat a nyilvánosság előtt zajlott.


Fotó: MTI

Bene László rövid nyilatkozatot tett a bíróság előtt, kérdésekre nem kívánt válaszolni.

A bíróság meghallgatta Gergényi Péter, nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot is, aki elmondta, a 2006-os őszi eseményeknél, a Magyar Televízió székházánál akkor sem tudtak volna parancsnokot cserélni, ha akartak volna. A volt budapesti rendőrfőkapitány ezt a kialakult helyzettel indokolta, amit “a hihetetlen agresszív túlerőnek” tulajdonított. Hozzátette: 2006 szeptemberében a rendőrség személyi állománya nem volt felkészülve “ilyen durván törvénysértő, agresszív és súlyos támadásokra”. 

Gergényi Péter alaptalannak nevezte az ügyészség vádját és úgy vélte, nemhogy szándékos bűncselekményt nem követett el, de még gondatlant sem. Bene Lászlóhoz hasonlóan Gergényi Péter is rövid nyilatkozatot tett a bíróság előtt, kérdésekre pedig nem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik