Közélet

Hajszál híján vonatkatasztrófa Kelenföldnél

vonat(430x286)(2).jpg (vonat)
vonat(430x286)(2).jpg (vonat)

Szembe ment egymással két szerelvény, alig száz méteren múlt a tömegszerencsétlenség.

Egy hatalmasat vészfékezett a vonat, ennyit éreztünk – olvasható egy utas beszámolója az iho.hu-n. A szemtanú a Devecser felé tartó vonaton utazott, amikor kis híján súlyos baleset történt.

A szakportál emlékeztet arra, hogy Kelenföld és Albertfalva között már reggel biztosítóberendezési hibát jeleztek, mert egy munkagép elszakította a biztosítóberendezés kábelét Kelenföld és Háros között.

Fotó: IHO

A vonatok elvileg az ilyenkor szokásos biztonsági előírások megtartásával és a szokásosnál jóval lassabban közlekedhetnek. Valahol mégis hiba csúszott a rendszerbe: a Kelenföldről elinduló, Szombathelyre tartó gyorsvonat egyszer csak szembe találta magát egy vele szembe közlekedő szerelvénnyel. Csak a csökkentett sebességen múlt, hogy mindkét jármű időben lefékezett és nem történt tragédia.

Peiper Károly, a Mávinform ügyeletese az MTI-nek elmondta: a Pécsről érkező Tubes Intercity és a Szombathelyre induló gyorsvonat a nyílt pályán eddig tisztázatlan okok miatt ment egymással szembe. Az esetet a MÁV biztonsági szakemberei vizsgálják. A vasúttársaság későbbre ígért részletes tájékoztatást.

Jelenleg akár 120 perces késésekre is számíthatnak a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs és a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon közlekedők.

A MÁV azt is közölte: a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely és a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalakon közlekedő valamennyi vonat pót- és helyjegy megváltása nélkül vehető igénybe szombaton 11 órától 18 óráig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik