Közélet

Tömegbaleset az M5-ösön – 3 halott, 30 sérült

baleset (baleset)
baleset (baleset)

Többen életveszélyes sérüléseket szenvedtek, operációk sorozatát hajtják végre két budapesti kórházban is. Az egyik sérült válságos állapotban van.

A rendőrség kora reggel annyit közölt, a baleset negyed 6-kor történt, az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Ócsa és Gyál között. Annyit lehetett tudni, hogy egy kamion és több kocsi is érintett, és hárman a helyszínen meghaltak. A sérültek számáról pontos adat még nem volt, ám azt mondták, több mint tíz ember kellett ellátni. A később a mentők már húsz sérültről beszéltek, végül kiderült, ennél jóval többen, több mint 30-an szorultak segítsége, köztük gyerekek is.

A mentők 17 kocsival – köztük gyerek rohamkocsival, tömeges baleseti egységgel – vonultak a helyszínre, és két mentőhelikoter is leszállt. Az Országos Mentőszolgálat a Hír24-et arról tájékoztatta, hogy 18 ember súlyos, 15-et pedig könnyű sérüléseket szenvedtek és összesen négy gyermek érintett.

Életveszélyes sérültek, operációk sora

A kórházi vizsgálatok közben kiderült, többek sérülése életveszélyesnek mondható. Bálványossy Péter, a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője péntek délelőtt elmondta, kórházukba 11 súlyososabb sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes, őket jelenleg is operálják. Vannak köztük  román, bolgár, szerb és török állampolgárok is.

Időközben kiderült, az egyik sérült akit itt ápolnak, válságos állapotban van. Dévay Katalin ügyeletvezető főorvosa elmondta, elősorban  csonttöréseket, gerinc- és hasi sérüléseket kell ellátniuk.

A baleset helyszínéről tíz sérültet – hat felnőttet és négy gyereket – a budapesti Péterfy Sándor utcai baleseti központba szállítottak – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Tóth Ferenc, a Péterfy utcai baleseti központ intézetvezető főorvosa az  elmondta: a gyerekek között van, aki már átesett a műtéten, mások még előtte állnak. Két gyereket ápolnak az intenzív osztályon. A négy felnőtt közül kettőt vettek fel az intézménybe, két sérültet a vizsgálat után elengedtek. Az itt ápolt sérültek is jellemzően csonttöréseket, koponya és hasi sérüléseket szenvedtek – sorolta a főorvos. A tíz beteg közül hét külföldi – három gyerek és négy felnőtt- de az állampolgárságukról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a főorvos. Annyit elmondott, hogy van közöttük román állampolgár is. Pontosabb tájékoztatást a kora esti órákra ígért az intézményvezető.

Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy hozzájuk hat embert vitt a mentőszolgálat, három román állampolgárt és három kurd nemzetiségűt. A sérültek között három felnőtt van, kettőnek súlyos a sérülése: mindketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket műtik. Egy embert megfigyelésre a kórházban tartanak gerinczúzódás miatt, három 18 évesnél fiatalabb sérültet pedig ambulánsan látnak el.

Zsíros Lajos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a honvédkórházba négy sérültet vittek a baleset helyszínéről, közülük kettő állapota életveszélyes, rajtuk sürgősségi műtétet hajtanak végre.

További képekért kattintson a fotóra!
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Kamion, mikrobusz az árokban, beszorult sérültek

Az utolsó adatok szerint összesen kilenc jármű ütközött, egy kamion, három mikrobusz és öt kocsi.  Többen az árokban landoltak. Egy mikrobusz utasai a roncsok közé szorultak, őket a tűzoltók szabadították ki.

Óriási dugó a pályán

A sztrádát Budapest felé tejes szélességében lezárták, ez már Bács-Kiskun megyében és Csongrádban is érezhető. Előbbi megyében, a 67-es kilométerszelvénynél – Lajosmizse közelében – a teherautókat az 5-ös főút felé terelik, az ócsai lehajtónál a 4603-as számú úton keresztül a 4-es és 5-ös számú főút felé irányítják a rendőrök.

A Csongrád megyei rendőrök pedig azt javasolják, aki Szeged irányából Budapest felé közlekedik – az M5 autópályát kihagyva – kerüljön az 55-ös főúton Baja, majd Dunaföldvár – M6 autópálya vonalon a főváros irányába. Jelenleg az M43 Hódmezővásárhely kijáraton lehajtva, 47-es főúton Hódmezővásárhelyig, majd a 45-ös számú főúton Szentes, Kunszentmárton, Szolnok vonalon, a 4-es számú főúton lehet eljutni a fővárosba.

Az Útinform azt javasolja a Budapest felé tartóknak, hogy érdemes az újhartyáni csomópontban, a 44-es km-nél lehajtani, majd a 405-ös és 4-es főúton folytatni útjukat.

Átmeneti szállás, pihenőhely, vízosztás

A torlódás miatt ivóvizet, pinehőhelyet, átmeneti szállást biztosítanak az M5-ösön rekedteknek Gyálon. Utóbbira vélhetően azoknak a külföldieknek lesz szükségük, akik nem tudják folytatni útjukat. A pihenőhelyeket a gyáli közösségi házban alakították ki – mondta Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője, a megyei védelmi bizottság elnöke.

A pihenőhelyre eddig csaknem húsz ember érkezett, köztük román, moldovai és orosz állampolgárok. Az érintetteket egyelőre kávéval és vízzel kínálták, és lehetőségük van tisztálkodni is. A Gyáli Járási Hivatal vezetője, Babák László úgy tudja,  többen már nem lesznek, ám az ott lévők közül öten-hatan éjszakára is maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik