Közélet

Meghalt Csatáry László

csatary-laszlo(210x140)(1).jpg (csatáry lászló, )
csatary-laszlo(210x140)(1).jpg (csatáry lászló, )

A náci bűnök miatti magyar eljárás félbemaradt.

A háborús bűntettek miatt Szlovákiában már elítélt férfi 99 évesen elhunyt – tudta meg a Bors a férfi ügyvédjétől Horváth B. Gábortól. A lap szerint Csatáry Lászlót régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték és nemrég tüdőgyulladást kapott.

A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint a magyar férfi 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában.

A kassai Népbíróság 1948-ban Csatári Lászlót halálra ítélték “fasiszta megszállás és kollaboráció” miatt. A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta ezt, mert a hatályos szlovák jogrendben nincs halálbüntetés.

Tavaly júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg itthon is. Őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték, majd ezt lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették. Idén nyáron aztán felfüggesztették az eljárást, arra hivatkozva: meg kell vizsgálni, hogy a szlovákiai ítélet érvényes lehet-e Magyarországon, és ha igen, Csatáry László letöltheti-e itthon a büntetését.

A Fővárosi Ítélőtábla néhány nappal ezelőtt utasította a felfüggesztett eljárás folytatására a Fővárosi Törvényszéket a háborús bűntettel vádolt Csatáry ügyében. Halálával azonban Magyarországon megszűnik az eljárás ellene – közölte Horváth B. Gábor ügyvéd.

Csatáry Lászlót korábban többször kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A férfi mindvégig tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik