Közélet

Megölték Király Tamást

Kiraly-Tamas(210x140)(3).jpg (Király Tamás)
Kiraly-Tamas(210x140)(3).jpg (Király Tamás)

Magyarország egyik legismertebb divattervezőjét szombat este otthonában ölték meg. A BRKF ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen – írja a hvg.hu. A brfk.hu-n mindössze annyi olvasható, hogy „a jelenleg rendelékezésre álló adatok szerint 2013. április 7-én hajnalban ismeretlen elkövető olyan súlyosan bántalmazott egy 60 éves férfit Budapest VIII. kerületi otthonában, hogy  a férfi a helyszínen életét vesztette”.

Király Tamást hazai divatvilág pápájának tartják, mivel kreációk és ruhák helyett “ruhaszobrokat” készített, akinek a ruhái lehettek képek, csillár vagy akár párnahuzat is. 2008-ban a kúllistán 50. helyet kapta, színdarabokhoz is készített jelmezeket, de zenekarokat is öltöztetett. Ő volt az egyetlen magyar divattervező, akit a Voguetól kezdve, a Sternen át, nemzetközileg is mindenhol elismernek. Londonban, Edinburgban és New Yorkban egyaránt sikerrel mutatta be a kollekcióit. A divatgyűlölő divattervező a rendszerváltás kori magyar divatot reprezentálta 1989-ben – Nyugat-Európa legnépszerűbb képes hetilapjában, a Sternben. Az akkor jó ’30-as tervező legalább annyira  performer kollekciója volt.

“Az átlagos ruhaviselet megőrjít. Ha egy ruha rád megy, tudsz benne járni, meg utazni, meg táncolni akkor hordható. Ha esetleg túl nagy a ruha, akkor olyan helyre kell menni, ahol nagy a bejárat. Többször elmondtam már, hogy a ruháimat a villamosra is nagyon ajánlom. Egy nagy ruhában nem tudnak lökdösni, a lábadra lépni, nem tudják megsérteni az aurádat, tehát megvéd az erőszaktól és a szagoktól” – mondta a munkájáról egy interjújában.

Király Tamás Facebook-oldalán az ismerősők, rajongók, kollégák fejezik ki megdöbbenésüket, részvétöket. “Ez az a hír, amit semelyikünk sem akar elhinni és nem tud elfogadni. Tamás, akkora ember voltál és úgy szerettünk, hogy azt sem lehet szavakban kifejezni. Egyszer azt mondtam neked, rólad, hogy Te vagy az az ember, aki nem a Földön fogant. Most csak annyit tudok mondani, hogy Te bizton örökké élni fogsz és velünk maradsz” – írja például Svincsók László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik