Közélet

Lesben állnak a temetői tolvajok

temeto(2)(960x640)(1).jpg (temető)
temeto(2)(960x640)(1).jpg (temető)

A tolvajok akár egy koszorúért vagy egy virágcsokorért is „eladják a lelküket”.

Csak úgy, mint tavaly, az idei ünnepen is több rendőr lesz az utcákon. Van, aki egyenruhában, van, aki civilben, a forgatagba olvadva igyekszik majd őrizni a rendet. Tavaly ugyan semmilyen „rendkívüli esemény” nem történt a temetőknél, de minden napra kijutott a tolvajokból.

Mindenszentek, halottak napja – a temetők tömeget vonzanak, a tömeg pedig tolvajokat. A bűnözőknek jól jövedelmez ez az ünnep is. A zsebesek mellett szép számban tűnnek fel autófeltörők, remélve, hogy akad, aki a kocsiban felejt bármit, ami pénzzé tehető. Ha valaki azt gondolná, hogy a kétszáz éves mobil vagy az ütött-kopott kabát nem ihlet meg senkit, téved. Törtek már fel kocsit egy pár zokniért is. Hasonló a helyzet a temető kapuin belül is: nem csak a földre tett táska, a zsebből kikandikáló pénztárca csábítja lopásra a bűnözőket, tavaly volt, akiket koszorú- vagy éppen csokorlopáson kaptak.

Fotó: Népszava

Fémre éhes árnyak a temetőkben

Kegyelet ide vagy oda, a temetőket év közben sem kerülik el a tolvajok. Összeszedtünk néhány esetet az elmúlt év terméséből.

A karcagi sírkertből például fémvázas, dróthálós oldalú szeméttárolókat vittek el ismeretlenek. A hatvanezer forint értékű kukáknak az éj leple alatt kelt lába. Ugyancsak fémre utazott az a tolvaj, akit nemrégiben fogtak el a rendőrök. A férfit azzal gyanúsítják, hogy október elején a nyírtassi köztemetőből csaknem harminc darab fémből készült feszületet lopott el. A kereszteket a tettes egyszerűen leszedte, megrongálva ezzel a sírokat. Bár a rendőrök megtalálták a rongálót, a lopott kegytárgyak nagy részét már nem. A férfi túladott rajtuk.

Tolvajok jártak idén Végegyházán is. Az enyves kezű tettesek nem kisebb zsákmányt, mint a temető harangját szúrták ki maguknak. A tolvajok a bronz emléktárgyat egyszerűen leemelték a talapzatáról és elvitték. Két hónappal később, „cafatokban” bukkantak rá Budapesten. A helyieket megdöbbentette az eset.

Fotó: MTI

„Vaktelefon”, kalapács és sarokcsiszoló

Ha pedig nem táska, tárca, vagy fém, akkor jöhet a „bármi más”. Tavaly halottak napján például a miskolci köztemetőből loptak el valakitől egy speciálisan vakoknak készült mobiltelefont. A férfi feleségével rendezgette hozzátartozójuk sírját, amikor a tolvaj egy óvatlan pillanatban elemelte a több mint százezer forint értékű készüléket, a SIM-kártyát pedig útközben eldobta. A tettes nem úszta meg, elfogták.

A napokban Szolnokon akadt horogra négy férfi. Ők besurrantak a helyi temető raktárába, ahonnan elektromos szerszámokat vittek el, méghozzá több millió forint értékben. Hasonló céllal indultak temetői sétára azok a tolvajok, akik két sarokcsiszolóval és egy fűkaszával gazdagabban hagyták el az örkényi sírkertet. Az itt ellopott holmik negyedmillió forintba kerültek.

Népszerű műfaj

Ha a tolvajok nem is mindennapi „vendégei” a temetőknek, gyakorlatilag bárhol beléjük ütközhet az ember, ahol van némi mozgás. A büntetőeljárások túlnyomó többsége ma is vagyon elleni bűncselekmények – így egyebek mellett lopás miatt – indul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik