Közélet

Elkapták a Csillagból szökött gyilkost

Átjutott a határon, a Vajdaságba, élettársa lakására ment.

A vajdasági Topolyán (Backa Topola) fogták el a rendőrök Bakonyi Róbertet, aki néhány órás szombati kimenője után nem tért vissza a börtönbe. A gyilkosság miatt börtönbüntetését töltő, 47 esztendős férfit élettársa lakásán találták meg a Szabadkai Rendőrségi Igazgatóság munkatársai. Vasárnap este a szerb hatóságok átadták Bakonyit a magyar rendőrségnek, akik a Szegedi Rendőrkapitányságra szállíttották, ahol fogolyszökés vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A férfit ezt követően átadjták a Szegedi Fegyház és Börtönnek, ahol folytatja jogerős szabadságvesztésének letöltését.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) előzőleg közleményben tudatta, hogy a férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumát jutalomból engedélyezett, csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor az elítélt határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett.

A BVOP közleménye szerint a férfi több mint öt éve van az intézetben, börtön fokozatban tölti büntetését, kettes, azaz a második legenyhébb biztonsági besorolással. Az elítélt folyamatosan dolgozik, közel húsz alkalommal kapott jutalmat, korábban három alkalommal volt jutalomból kimaradáson, minden esetben időben visszatért a börtönbe.

A férfit egy ismerőse meggyilkolása miatt 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla.

A Jobbik azonnali vizsgálatot követel a belügyminisztertől és a büntetés-végrehajtás országos vezetőitől a szökés körülményeiről, és már a jövő héten jogszabály-módosítást nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítéltek – kivált az életellenes bűncselekmények elkövetői – büntetésük időtartama alatt egy másodpercet se tölthessenek a börtön falain kívül.

Az intézet parancsnoka vizsgálatot indított az eset körülményeinek feltárására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik