Közélet

Kiszabadult a maffiafőnök: ő mártotta be Portikot?

borton(210x140)(2).jpg (börtön, rab, fogoly, )
borton(210x140)(2).jpg (börtön, rab, fogoly, )

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból.

A lap szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozóhatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

A büntetés félbeszakítását Radnai László – a hvg.hu szerint – egészségügyi okok miatt kérte. Radnai egy hónapot a tököli büntetés-végrehajtási kórházban is töltött. A büntetés félbeszakítását a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka harminc napra engedélyezi, de ezt az igazságügyi miniszter meghosszabbíthatja. A maffiafőnöknek, mint azt egy héttel ezelőtt ügyvédje, Jován László elmondta, folyamatban van egy perújítási kérelme is. Négy évvel ezelőtt próbálkoztak már hasonlóval, de akkor nem jártak sikerrel. Most ismét benyújtottak egy perújítási kérelmet, ám a lapunknak nyilatkozó ügyvédje akkor azt mondta, ő maga sem fűz sok reményt ahhoz, hogy helyt adnak a beadványuknak.

Egészségi állapotára való tekintettel büntetését félbeszakították és hétfő hajnalban szabadon távozhatott a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből az emberölés előkészülete és fegyvercsempészet miatt 2006-ban 12 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre elítélt Radnai László.

Radnai László mindeddig a kecskeméti maffiaperben rá kiszabott 12 éves fegyházbüntetését töltötte, mivel a bíróság szerint Radnaiék meg akarták öletni a Balaton északi partjának éjszakai életében meghatározó vállalkozót, Túri Tibort, hogy érdekeltségeire rátegyék a kezüket. Ehhez Szerbiából hozatták be a fegyvereket. Az akció ezen a ponton bukott meg; a fegyverszállítókon 2004 augusztusában egy kecskeméti benzinkúton ütött rajta a rendőrség, majd a többieket is elfogták. Radnai László és társai csoportját nyilvánította először a bíróság Magyarországon bűnszervezetnek.

A bűnszervezetet a bírósági ítélet szerint Radnai irányította; a legfontosabb döntéseket ő, valamint Mészáros Péter, Csüllög Zsigmond, Ferencsik Attila és Molnár Miklós Richárd hozták meg. A vádirat szerint legális és illegális tevékenységet is folytattak, amibe beletartozott a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció ellenőrzése, védelmi pénzek szedése vendéglátósoktól, taxisoktól, illetve gazdasági bűncselekmények elkövetőitől, többi közt a Vertical-Invest Szövetkezetnél elkövetett csalással vádoltaktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik