Közélet

Vádemelés a volt honvédelmi miniszter ellen

juhász ferenc (juhász ferenc, )
juhász ferenc (juhász ferenc, )

Hűtlen kezelés bűntettével vádolják Juhász Ferencet.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, szocialista országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

A főügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, melyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László pedig felbujtóként követett el – áll a főügyészség közleményében.

A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a Honvédelmi Minisztériumot 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg.

Juhász: nem megalapozott a vádemelés

A volt miniszter szerint a vádemelés egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban – Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva – már formailag törvényesnek talált.Az ügyészség ráadásul – nyilvánvalóan politikai nyomásra – nem vette figyelembe, hogy van egy honvédelmi törvény és egy a katonák jogállásáról szóló szolgálati törvény.

Ezek kimondják, hogy a katona állami beosztásba kerülve is katona marad – utalt Fapál László jogállására a volt tárcavezető -, ami kettős jogállást eredményez. Ilyen esetben az érintettnek kedvezőbb törvényi eljárást kell alkalmazni, a neki kedvezőbb helyzetet kell figyelembe venni – tette hozzá Juhász Ferenc.

Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára sem tartja megalapozottnak a Központi Nyomozó Főügyészség vele szembeni vádemelését, és ártatlannak tartja magát.Ügyvédje elmondta: nem kapták meg hivatalosan a vádiratot, viszont ha ez megegyezik a gyanúsítás szövegével, akkor – álláspontjuk szerint – a vád azon a téves jogi felfogáson alapul, hogy Fapál László állami vezetőként igényelt és kapott lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik