Közélet

Bándy-ügy: gyilkosság a milliárdos beruházás árnyékában

Bandy-Zsolnay (Bandy-Zsolnay)
Bandy-Zsolnay (Bandy-Zsolnay)

A tizenegymilliárd forintból felújított Zsolnay Kulturális Negyed szomszédságában találták meg a huszonöt éves pszichológusnő holttestét.

Több mint egy kilométert kell sétálni a pécsi belvárosból ahhoz, hogy a nemrég átadott, tizenegymilliárd forintos megaberuházáshoz, a csillogó-villogó Zsolnay Kulturális Negyedhez (ZsKN) jussunk. Arrafelé azonban egy séta akár az életébe is kerülhet az embernek.

A bordélyházakkal tarkított környéken, a Zsolnay Mauzóleumtól pár száz méterre találták meg szerda délután a napok óta keresett huszonöt éves pszichológusnő holttestét. Egyelőre annyit tudni, hogy Bándy Katát megfojtották és valószínűleg megerőszakolták.


View Bándy Kata és a Zsolnay Negyed in a larger map

A baranyai megyeszékhely lakói már többször felvetették, hogy bár a városvezetés nagy csinnadrattával adta át az elvileg a 2010-es kulturális fővárosi évre tervezett ZsKN-t, a belváros és a kultnegyed közti rész rehabilitációját nem oldották meg. Bár az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó közönségét is próbálták a negyedbe csalogatni, sokan a távolság és a rossz közbiztonság miatt maradtak távol az évente több százmillió forintos fenntartási költséggel működő ZsKN-től.

A Zsolnay-negyed vezetője, a budapesti Új Színháztól viharosan távozó Márta István korábban a Bama.hu-nak a negyed körüli közbiztonságot firtató kérdésére azt mondta: „A környékkel kapcsolatos biztonsági aggályokat magam is hallottam, ugyanakkor az eddigiek azt bizonyítják, hogy az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok. Mindenesetre a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel is egyeztettünk, és fokozottabban ellenőriznek, járőröznek ezekben az utcákban, mióta a negyed működik.”

A környék lakói szerint azonban a közbiztonság korántsem javult az utóbbi időben. Sőt, évek óta romlik. Egyik olvasónk azt mondja, a fokozott járőrözés maximum annyit jelenthet, hogy a ZsKN átadása óta fokozottabban bírságolják meg a szabálytalanul parkoló autókat.

A helyiek félnek, ez egyértelmű. A Pécs Tv tudósítója több lakóval is beszélt, ők egytől egyig panaszkodtak a rossz közbiztonságra. Egy nő, akinek házától nagyjából 50 méterre találták meg Bándy Kata holttestét, azt mondta, éjjel egyáltalán nem szabad ezen a környéken egyedül sétálni.

Reakció

A cikk megjelenése után Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyed ügyvezetője levélben reagált. A többi között ezt írja:

„Július 12-én a Hír24-es portálon „Bándy-ügy: gyilkosság a milliárdos beruházás árnyékában” címmel jelent meg egy írás, amely összefüggést sugall a Zsolnay Kulturális Negyed és a bűncselekmény között.

Először is mind a magam, mind a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. dolgozói nevében fejezem ki őszinte részvétem az elhunyt családtagjainak, ismerőseinek és rendőrségi kollegáinak.

Sajnos bármikor, bárki, bárhol áldozattá válhat, lett légyen szó a Kertvárosról, az Uránvárosról, Orfűről, a Rózsadombról, vagy a Parlament közeli utcákról

A városvezetés szeretettel és büszkeséggel adta át a Negyedet a pécsieknek, akik nagy többsége  szeretettel, büszkeséggel és bíztató elvárással  vette birtokba a rettenetes állapotot megszüntető,  felújított területet. Az országban és a városban – egyébként – sok minden várna megoldásra, ehhez  sok-sok milliárd kellene.

Nem tudunk arról, hogy bárki is a rossz közbiztonság miatt maradt volna távol, a rossz közbiztonság csupán a gyilkosság óta közbeszéd tárgya. A ZSÖK évente több millió forintot fordít az EU és a szakhatóságok által előírt biztonsági elvárásokra. Kamerákkal és éjjel-nappali járőrözéssel védjük a látogatókat és a nem csekély értékeinket. A hatékonyságot bizonyítandó – a  40 ezer négyzetméteres területen és annak közvetlen közelében –  a nyitás óta semmilyen bűncselekmény, lopás stb. nem történt. A ZsKN-nek pedig nincs köze sem a távolsághoz, sem a közbiztonsághoz, ezek párosítása újabb és elfogadhatatlan bulvárfogás. Ilyen alapon a gyilkosság helyszínével párosítani lehetne a néhány méterre fekvő óvodát is, vagyis: senki se sétálgasson éjszakánként óvodák közelében, mert megölhetik.”

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik