Közélet

Repülőgépet kapnak a terrorelhárítók

A Boeing 737-300-ast csütörtök este szállítják át a ferihegyi repülőtérről a TEK központjába.

Az Airportal.hu légiközlekedési szakportál információi szerint a 2009 szeptemberében csődbe ment Sky Europe egyik, évek óta álló Boeingjét kapták meg a kommandósok. A lap azt írja, hogy a konvoj este 8-9 óra körül indul a ferihegyi repülőtérről, majd az Üllői út-Népliget-Hungária körút útvonalon jut el a Terrorelhárítási Központ telephelyére.

A Sky Europe gépéről a függőleges és vízszintes vezérsíkokat, valamint a szárnyakat már leszerelték, közúton a sárkányrészt fogják szállítani túlméretes szállítmányként. A szárnyakat és vezérsíkokat kisebb teherautók viszik majd.

Az OM-CLB lajstromjelű 737-es Boeingot 1988-ban gyártották, az amerikai United Airlines üzemeltette 2008-ig, a Sky Europe-hoz 2009 májusában került. Néhány hónap múlva, szeptemberben a cég csődbe ment, a gép Budapestre repült, főbb műszereit kiszerelték és eladták. A gépet a TEK központjában újra összeszerelik, és gyakorlatokra használják majd.

A Wikipedia szerint a gép súlya több mint 32 tonna, hossza pedig meghaladja a 33 métert. A magassága 11 méter, a fesztáv megközelíti a 29 métert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik