Közélet

Április közepén fix közlekedési bírságok jönnek

A minisztérium szerint azért jó az új rendszer, mert egyértelmű, hogy melyik szabálysértésért mennyi büntetés jár.

A belügyminisztérium meghatározta azokat a közlekedési szabálysértéseket, melyek esetén április 15-től meghatározott összegű bírságot kell kiszabni. A kormányzati portálon közzé tett tervezet szerint a minisztérium rendelkezett a büntetések mértékéről is.

E szerint ittas vezetésért, ha az nem minősül bűncselekménynek, az alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint lenne a helyszíni bírság összege és 60-tól 100 ezer forintig terjedne a pénzbírságé.

Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó szabályok megsértése 30, illetve 70 ezer forint helyszíni bírsággal járna. Annak a sofőrnek, akit jogosítvány nélkül kapnak el, a helyszínen 50, később befizetve 150 ezer forintos bírsággal kelle számolnia.

Ha a kormány elfogadja a tervezetet, akkor a lejárt műszakiért is súlyos büntetések járnak majd: ha ez több mint egy, de kevesebb, mint három hónapja járt le, a helyszíni bírság összege 30, a pénzbírságé 70 ezer forint lenne. Ha több mint hat hónapja, a büntetés 50, illetve 100 ezer forintra nő. A vízi közlekedésben a hullámkeltés tilalmának megszegése és a másodfokú viharjelzés megsértése is 30 ezer forintos helyszíni és 70 ezer forintos pénzbírságot eredményezhet majd az elkövetőnek. Aki szmogriadó idején engedély nélkül kocsikázik, helyszíni bírságként 40, pénzbírságként 80 ezer forintot lesz köteles fizetni.

A szabálysértési törvény felhatalmazást adott a kormány részére, hogy meghatározza egyes szabálysértések esetén a pénzbírság, illetve a helyszíni bírság kötelező mértékét. A most elkészített tervezet célja, hogy tovább javuljon a közlekedés biztonsága, csökkenjen a súlyos balesetek száma, illetve a „divatos” szabálysértéseket vissza lehessen szorítani.

A BM szerint a tervezet biztosítja, hogy az egyes jogsértések elkövetése esetén a szubjektív elemeket kizárva lehessen bírságolni. A meghatározott összegű pénzbírság alkalmazása hozzájárul a jogbiztonság erősítéséhez is, mivel mindenki előtt egyértelművé válik, hogy egy adott szabálysértés mekkora büntetést von maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik