Közélet

Őrizetben a szabolcsi egészségügyi holding vezére

Azt még nem tudni, mivel gyanúsítják Kiss Zoltán Tamást. Két éve még őmaga tett feljelentést, mert visszaélést gyanított az egyik intézménynél.

Őrizetbe vették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatóját. Kiss Zoltán Tamást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya állította elő – tudta meg a Hír24 a főkapitányság szóvivőjétől.

Még tegnap az irodájából vitték el a rendőrök a vezérigazgatót, ezt a kórházban is megerősítették. A lapunknak név nélkül nyilatkozók elmondták: fogalmuk sincs, mi lehet a háttérben, mindenkit meglepett a hír. Néhányan tudtak arról, hogy vizsgálat folyik a kórházban, ám részletekről nem tudtak beszámolni.

A nyíregyházi Jósa András Kórházban – amely az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. tagkórháza – szerdán délutánra összehívott megbeszélésen úgy tudjuk, új információ nem hangzott el, pusztán megerősítették a hírt, miszerint a vezérigazgatót a rendőrség kedden őrizetbe vette, a kórházban pedig vizsgálat folyik. Hogy mi alapján folyik a vizsgálat, az viszont nem derült ki.

Épp a vezérigazgató, Kiss Zoltán Tamás tett feljelentést a rendőrségen 2010-ben, mert gyanította, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek a holdinghoz tartozó Jósa András Kórház raktározási és selejtezési gyakorlatában. Ennek nyomán jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Arról, hogy ennek a nyomozásnak lehet-e köze a mostani őrizetbe vételhez, nem tudni, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője nem tudott válaszolni kérdésünkre.

Hallgatnak, tájékozódnak

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) is, mint fenntartót, ugyanis a megyei önkormányzattól ez az intézmény vette át az egészségügyi holdingot ez év január elsején. Azt a választ kaptuk: tájékozódnak az ügyről és igyekeznek rövidesen reagálni. Az egészségügyi holding PR irodáján is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg semmilyen információval nem tudnak szolgálni.

Helmeczy bevállalja

Közben Kiss Zoltán Tamás őrizetbe vételének okáról tovább folynak a találgatások Nyíregyházán, ugyanis tavaly valaki névtelenül feljelentést tett a rendőrségen a holding tevékenységével kapcsolatban, decemberben pedig Helmeczy László, az Összefogás Megyénkért Szövetség elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja fordult az ügyészséghez hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Helmeczy biztos benne, hogy az ő feljelentése nyomán vették őrizetbe a holding vezérigazgatóját.

– Azért fordultam az ügyészséghez, mert úgy ítéltem meg, hogy olyan tanácsadói és egyéb szerződéseket kötöttek, amelyek mögött jól láthatóan nem volt valós teljesítmény, és ez felveti a bűncselekmény gyanúját. Ezeknek a szerződéseknek a 90 százalékát Kiss Zoltán Tamás írta alá – mondta el a Hír24-nek a 30 éve ügyvédként praktizáló Helmeczy László, hozzátéve: szerinte évi több száz millió forintot lapátoltak ki így a holdingból.

Dunántúli, illetve más megyékben élő szakértőkkel kötöttek tanácsadói szerződéseket, ami szerinte azért is érthetetlen, mert Szabolcsban is találtak volna erre szakembereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik