Közélet

Életfogytiglanra ítélték a pécsi lövöldözőt

A gyógyszerészhallgató megölte egyik csoporttársát, három embert pedig megsebesített.

A hallgató 2009 november 26-án kezdett ámokfutásba a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetében. Egy 19 éves diákot halálos találat ért, őt többször is megpróbálták újraéleszteni, de nem tudták megmenteni az életét. Nem ő volt az egyetlen, akire a fiatal rálőtt, további három embert sebesített meg, egyiküket életveszélyesen, a másik kettőt pedig súlyosan. A lövöldöző egyébként az egyetem egyik gyógyszerészhallgatója volt. A nyomozás alatt háromezer oldalnyi iratanyag keletkezett, nyolcvan tanút hallgattak ki és féltucat szakértői véleményt szereztek be. Az ügy tárgyalása 2010 végén kezdődött.

Az ügyészség a 25 éves fiatalt kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. Az ügyész szerdai perbeszédében életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az ügyész úgy véli, a fiatal előre kitervelte tettét. Érvelése szerint a váldott aznap nem azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlati foglalkozás után lőni akart menni. Lövészet csak előzetes bejelentkezéssel, a lövészklub képviselőjének jelenlétében folyhat, a felügyeletet biztosító személy pedig aznap Budapesten tartózkodott. A szándékosságra utal az is, hogy a biofizikai intézetben a gyakorlati foglalkozás előtt többször megkérdezte társait, hogy itt van-e mindenki. Az ügyész rámutatott: a vádlott cselekményével sok ember életét veszélyeztette, tekintettel arra, hogy a lövöldözéskor több mint húszan voltak a teremben.

A tanúk az esettel kapcsolatban arról számoltak be, hogy csoporttársuk kinyújtott kézzel lőtt, arca nyugodt, higgadt, ugyanakkor határozott, eltökélt volt, félelem nem látszott rajta. Az ügyész szerint a fiatalt tudatosság, célszerűség jellemezte. Utalt arra is, hogy a védelem által felkért és az eljárásba bevont budapesti szakértők súlyos fokú korlátozottságot állapítottak meg, ők következtetésüket ugyanakkor dokumentumok alapján, teoretikus alapon, a vádlott vizsgálata nélkül vonták le.

A tárgyaláson a lövöldözésben elhunyt egyetemista jogi képviselője tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte a Pécsi Törvényszéktől. Az ügyvéd felolvasta az áldozat családjának levelét, amelyben a hozzátartozók azt írták: sohasem tudnak megbocsátani a tettesnek, és bíznak abban, hogy élete minden egyes napján bűnhődni fog. Nem tudnak megbocsátani azoknak sem, akik mindezt megakadályozhatták volna, de nem tették. Egyben reményüket fejezték ki, hogy ilyen eset a jövőben soha senkivel nem történik meg.

Az ügyben szerdán, az ügyész perbeszéde után ítélet született. A Pécsi Törvényszék a vádlotatt első fokon életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta. A fiatal eszerint legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik