Közélet

Kegyetlen statisztika: minden napra egy fagyhalál

A tél még be sem köszöntött, de már majdnem negyven ember halt meg a hideg miatt Magyarországon. Csak azt utóbbi tíz napban 12 hűltek ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint október nyolcadika óta 37-en fagytak meg, tavaly ősszel és télen összesen 183-an.

Ahogy arról legutóbb néhány napja a Hír24 beszámolt: a fővárosban haltak meg a legtöbben, de hasonló esetek történtek Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megyében is. Akkor még csak 25 áldozata volt a hidegnek.

Azóta újabb tucatnyi ember halt meg ugyanígy. A legtöbben az utcán, vagy házuk udvarán hűlnek ki, de egyre többen fűtetlen házakban, lakásokban, szobákban. A Borsod megyei Sajóhídvégen például egy idős férfi nem engedte, hogy fűtést szereljenek a házába. Fia talált rá, már nem tudták megmenteni. Abaújszántón egy fűtetlen albérleti szobában halt meg egy 48 éves férfi. Kecskemét határában egy 79 éves nőt kerestek eltűnés miatt, végül csak a holttestét találták meg. Az orvos szerint kihűlt az éjszakai hidegben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeskén pedig egy 59 éves férfi lett rosszul háza udvarán. A segítség itt is későn érkezett.

A Magyar Szociális Fórum szerint lényegesen többen haltak meg idén, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A legtöbben a fővárosban, illetve Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A kihűlt emberek többsége hajléktalan volt, őket a szabad ég alatt lelte a halál, kilencen saját fűtetlen otthonukban hűltek ki. Az MSZF tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrségi statisztikák nem tartalmazzák azokat az eseteket, melyekben a kihűlt emberek a kórházba szállítás után halnak meg. Adataik szerint tavaly körülbelül 400 ember halt meg télen, noha a rendőrségi statisztika csak 183-ról tudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik