Közélet

Vérzékenységben szenvedett az otthonszülő kismama

Az egészségügyért felelős államtitkárság szerint az előző kormány felelőssége, hogy nem javultak az otthonszüléshez szükséges feltételek.

Vérzékenységben szenvedett az az otthonszülő kismama, akinek gyermekét újra kellett éleszteni. A Független Hírügynökség úgy tudja, a kismama vérképéből még a terhesség ideje alatt kiderült, hogy csökkent vérlemezkeszámmal rendelkezik. Ennek egyik következménye a bő vérzés, amely életveszélyessé teheti a szülést, de a nő ennek ellenére vállalta, hogy kórházon kívül hozza világra gyermekét.

A helyszínen őrizetbe vették az ismert szülésznőt, Geréb Ágnest, aki ellen már többször volt büntetőeljárás az általa levezetett otthonszülések közben történt halálesetek, illetve egészségkárosodások miatt. Az újraélesztett gyermeket a Semmelweis Egyetem egyik gyermekklinikájára, anyját pedig a II. szülészeti klinikára szállították a mentők, ahonnan a Független Hírügynökség információja szerint a nő saját felelősségére szerdán távozott.

Az Indexnek Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság elnöke azt mondta, az asszony csak tanácsadásra érkezett a Napvilág Születésházba, majd váratlanul úgynevezett rohamos szülés következett be.

Az egészségügyért felelős államtitkárság azt közölte, az előző kormány kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére nem javultak az otthonszüléshez szükséges feltételek a korábbi években. A kormány jelenleg is dolgozik a szakmai minimumfeltételek kialakításán és azok jogszabályba foglalásán.

Az államtitkárság szerint az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását ellátási nehézségek is akadályozhatják – fogalmaznak.

Azt kérik, hogy aki az otthonszülés mellett dönt, tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülöttre és az édesanya biztonságára leselkednek.

AJÁNLOTT LINK:

Geréb Ágnesék hívtak mentőt az újszülötthöz (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik